Publicat el

Es llança la Biblioteca Pública Digital d'Amèrica


Després de tres anys d'intensos treballs, la Biblioteca Pública Digital d'Amèrica (Digital Public Library of America, DPLA) és ja una realitat, en fase beta (18/4/2013). La DPLA pretén portar en obert la riquesa de les biblioteques, arxius i museus nord-americans a l'entorn digital. El projecte DPLA segueix el model de biblioteques en línia existents, com ara Europeana per a la Unió Europea i Trove per a la Biblioteca Nacional d'Austràlia.

El projecte es va iniciar al Berkman Center for Internet and Society de la Universitat de Harvard (octubre 2010). Estava previst celebrar l'obertura amb una festa a Boston, però els atemptats esdevinguts a la marató d'aquesta ciutat han menat a posposar els actes festius, però no l'obertura del portal.

En el moment d'obertura, la DPLA disposa més de dos milions d'objectes, que incloen representacions digitals de fotos, llibres, manuscrits i altres objectes provinents de llocs com la Institució Smithsonian, juntament amb museus, biblioteques i institucions històriques de tot el país.

Donen Cohen, director executiu de la DPLA espera que el nou portal sigui una "alternativa per als estudiants i investigadors a llocs com Wikipedia i fins i tot Google, ja que és un lloc independent amb molts objectes que poden no estar disponibles per a una cerca web, disposa de millors metadades i descripcions i Wikipedia és una font secundària i nosaltres una font primària. Així i tot, Wikipedia pot ser un gran partner". Actualment els materials que conté són de domini públic i, per tant, no disposa de materials subjectes a copyright.

La DPLA opera en un model de xarxa, igual que la pròpia Internet. La plataforma serveix com a nexe central per a un grup de "hubs", set en total: la Biblioteca Digital West Mountain (Utah, Nevada i Arizona), Digital Commonwealth (Massachusetts), Biblioteca Digital de Geòrgia, Biblioteca Digital de Kentucky, Biblioteca Digital de Minnesota, Biblioteca Digital de Carolina del Sud, i la Biblioteca Digital Oregon. Cadascuna d'aquestes organitzacions assisteix a un major nombre de biblioteques, museus i arxius amb les activitats de digitalització locals i regionals i la creació d'una àmplia xarxa de col·laboradors.

Font: DPLA (9/4/2013) i altres

2 comentaris:

Xavier V. Inglada ha dit...

Un nou pas cap a una cultura d'accés universal, bé!

Xavier V. Inglada ha dit...

Un nou pas cap a una cultura d'accés universal, bé!