La presentació va tenir lloc al Transatlantic Economic Council de Washington, on la Comissió Europea va dir que el tràfic internacional de productes piratejats aviat arribarà als 250 bilions de dòlars anuals i que aquest problema necessita atenció immediata. A més a més d'ajudar als empresaris el portal també està pensat per enfortir els llaços de cooperació entre Europa i els Estats Units d'Amèrica. Segons paraules d'Antonio Tajani, vicepresident de la CE responsable d'indústria i promoció d'iniciatives empresariales:
La millora de la protecció i l'enfortiment dels drets de propietat intel·lectual tindrà com a resultat un major ocupació i un major creixement econòmic. La falsificació i la pirateria provoca un gran dany als negocis, i sobretot a les petites i mitjanes empreses. Tant la UE com els EUA es comprometen a ajudar les empreses per competir de manera justa a ambdues bandes de l'Atlàntic.Aquest portal de cooperació entre els EUA i Europa sembla que és més una mesura formal i política que no pas operativa. Cal entendre-la com una mesura de protecció contra la pirateria xinesa, que és, ara per ara, el màxim exponent de la pirateria de productes tecnològics. Els exemples són diversos, però només a tall d'exemple podem dir que segons un informe publicat l'octubre 2010 per la Business Software Alliance, amb seu a Washington, el 79% dels ordinadors utilitzats a la Xina funcionen amb programes piratejats a empreses nord-americanes. En el marc dels acords presos entre els EUA i la Xina el 2009 promoguts per l'Organització Mundial del Comerç (OMC), la Xina es comprometia a introduir canvis legislatius a molts nivells (fabricació, comercialització, duanes, drets d'autor, etc). De fet, a hores d'ara, i de manera oficial, les autoritats xineses comencen a reconéixer públicament que les seves empreses hauran d'invertir més en recerca i investigació per ser més competitives en el futur.
Pel que fa a la protecció dels drets d'autor la legislació xinesa és incompatible amb les disposicions de l'article 5 del Conveni de Berna per a la protecció d'obres literàries i artístiques, ja que l'OMC va determinar que la Llei de drets d'Autor xinesa denega la protecció de drets d'autor en determinades obres. Segons els acords amb l'OMC el govern xinès es comprometia a introduir canvis legislatius per afavorir la protecció de la propietat intel·lectual i els drets d'autor, en un termini que finalitzava el març de 2010, canvis que segons sembla, encara no ha introduït.
En un món on els processos de creació, fabricació i consum són globals, semblaria prioritari establir lleis homogènies i compatibles entre els països, amb l'objectiu de protegir la propietat intel·lectual i garantir l'accés a la informació i a la cultura per a tothom.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada