Publicat el

Més de 300 biblioteques de la Gran Bretanya, a punt de tancar

Mapa de Google que mostra els tancaments de les biblioteques al Regne Unit de la Gran Bretanya (5/1/2011)

Segons l'Associació de Bibliotecaris del Regne Unit unes 330 biblioteques públiques estan a punt de tancar-se, i prop 1.000 biblioteques públiques de les 4.500 que existeixen a tot el país podrien córrer la mateixa sort a curt termini. Segons els organitzadors de la campanya de denúncia d'aquest fet, queden ja poques setmanes per salvar-les abans del tancament de pressupostos el mes de febrer. El director de l'Associació de Bibliotecaris Tim Godfray digué "Si aquestes 300 biblioteques tanquen, les comunitats es veuran greument afectades. El tancament de biblioteques serà dolent per a l'educació, dolent especialment per al més necessitats, i dolent per als llocs de treball".
Un dels múltiples casos que ha recollit la premsa britànica és el del comtat de Conwy, al País de Gal·les, on les autoritats tenen planejat tancar de 5 a 7 biblioteques (Cerrigydrudion, Deganwy, Kinmel Bay, Llandudno Junction, Llanfairfechan, Penmaenmawr i Penrhyn Bay) de les 12 que funcionen en aquesta comarca. Afirmen que es fa necessari modernitzar el servei, i moltes d'aquestes biblioteques tenen un estoc pobre de llibres, no tenen personal suficient, i els edificis necessiten manteniment, admetent que són les pitjors de tot el País de Gal·les. Asseguren que aquests plans no són per estalviar diners ja que es reinvertirien, per exemple ampliant i millorant el parc de biblioteques mòbils. Cal tenir en compte que a les zones rurals del Regne Unit, amb nuclis poc poblats i disseminats, funciona des de fa dècades el servei de biblioteques mòbils amb autobusos.

Goronwy Edwards, membre del consell responsable de les biblioteques va dir
El nostre objectiu és donar un dels millors serveis a Conway, i en aquests moments no ho estem fent i en som perfectament conscients d'això. Durant molts anys hem estat intentant resoldre com podem pujar els estàndards i cada vegada és més obvi que no podrem millorar el servei de biblioteques simplement mantenint els edificis.
Tot i entenent que en molts casos és necessari trobar alternatives més eficients i raonables per millorar la gestió i el servei bibliotecari de les zones rurals, el cert és que la retallada de pressupostos públics està afectant de forma substancial el sistema bibliotecari del Regne Unit, que es troba en aquests moments al límit del col·lapse.

Biblioteca mòbil del comtat de Shropshire, una de les àres més rurals d'Anglaterra, a tocar del País de Gal·les

Font: BBC News (14/12/2010); The Bookseller (16/12/2010); mapa de Google, realitzat a partir de les dades recollides en el bloc Public Libraries News (5/1/2011)