Publicat el

Enciclopèdia Catalana rellança el nou portal d'enciclopèdia.cat


L’Editorial Enciclopèdia Catalana acaba de rellançar (21/3/2013) Enciclopèdia.cat, portal que fins ara contenia exclusivament la Gran Enciclopèdia Catalana, destacada obra de referència de la cultura catalana. El portal, que encara està en fase beta, conté, en el moment del rellançament, el Gran diccionari de la llengua catalana (GDLC) i la Gran Enciclopèdia Catalana (GEC). Un cop d'ull al portal ja denota el que serà una altra novetat en un futur proper: el portal incorporarà progressivament el fons de referència de l'editorial.

Una de les novetats destacades del portal és que a la pàgina d’inici es poden fer consultes simultànies a les dues obres (GDLC i GEC). Així, per exemple, si preguntem per carxofa el web ens dóna els resultats tant del GDLC com de la GEC. No cal dir que la frontera entre un diccionari de la llengua i un diccionari enciclopèdic és borrosa, per la qual cosa la cerca simultània als dos corpus permet satisfer, en un primer nivell, tant als qui consulten el GDLC com als de la GEC. A més d’aquesta consulta federada, cada obra disposa del seu propi espai, a fi que cada una d'elles pugui oferir prestacions i funcions específiques.


Una altra de les novetats rau en la mateixa Gran Enciclopèdia Catalana. Aquesta obra ha estat estructurada de tal manera que, a més de poder fer-s'hi cerques a tot el corpus també s’hi poden aplicar filtres per a afinar la selecció o bé per a aconseguir llistes o catàlegs de resultats. Entre aquests 21 filtres ens trobem, per exemple, amb: cerca per l’encapçalament, definició, desenvolupament enciclopèdic, àrea temàtica, data/lloc de naixement/mort, tipologia d'article, sexe (home, dona), fotografia, etc. Val a dir que encara s’han d’acabar de depurar algunes dades, arran del fet que el procés de migració al nou entorn informàtic XML ha estat força laboriós. Aquest sistema de filtres ja albira el que serà una futura prestació de cerques ampliades, amb moltes més dades i funcions. Ara mateix, per exemple, ja podeu aconseguir un catàleg de minerals.

Val a dir que el nou entorn de moment no disposa d’un programari editor que permeti l’aportació d’informació per a qui vulgui col·laborar amb la GEC. Si algú vol proporcionar informació, assenyalar errades o, simplement, consultar dubtes, l’equip editorial resta obert mitjançant el correu enciclopedia@enciclopedia.cat.

Altres millores del portal són: un nou disseny (més atractiu i que potencia les imatges i mapes), un millorat cercador, cerques booleanes mitjançant operadors (AND, OR i NOT), sistema d’autocompleció en la casella de cerca, suggeriment de termes alternatius quan no es troba cap resultat, dos arbres de navegació (en fase beta), etc. A l’últim, podem esmentar que el disseny del portal és adaptatiu, per la qual cosa el web s’adapta responsivament a les diferents mides de pantalla del terminal amb què es consulta (ordinador, mòbil, etc.). Aquestes millores i moltes altres permeten oferir un producte de qualitat, atractiu i força diferenciat d’altres productes semblants.

Enciclopèdia Catalana és una editorial que pertany a la Fundació Enciclopèdia Catalana, entitat sense ànim de lucre que malda per la promoció de la cultura catalana. Josep M. Vinyes és l'editor de la Gran Enciclopèdia Catalana.