Publicat el

L’Associació d’Editors Nord-Americans i Google arriben a un acord i posen fi a un litigi que ha durat set anys


LAssociació dEditors nord-americans (AAP) i Google  han anunciat (4/10/2012) que han arribat a un acord mitjançant el qual Google podrà incloure en el projecte Google Library llibres i altres publicacions que havien digitalitzat sense permís i que estaven subjectes a drets dautor. Aquest acord posa fi al contenciós judicial iniciat fa set anys, loctubre de 2005, arran de la demanda interposada contra Google per part de lAPP i cinc grans editorials nord-americanes membres: The McGraw-Hill Companies, Pearson Education i Penguin Group USA (ambdues del grup Pearson), John Wiley & Sons, i Simon & Schuster (que forma part de la Corporació CBS).  La demanda objectava el pla de digitalització de Google, pel que feia a la cerca i visualització de fragments de llibres amb llicències de drets dautor provinents darxius digitals de biblioteques, sense que shagués obtingut prèviament el permís explícit del propietari dels drets dautor.

De lacord només se sap que si una editorial dels EUA no vol que alguns dels seus llibres, revistes o diaris apareguin en el catàleg de Google Library Project, no hi apareixeran, mentre que qui mantingui les obres en el catàleg de Google podrà obtenir-ne una còpia per al seu propi ús. Daltra banda Google Books permet als usuaris visualitzar fins al 20% del contingut dels llibres i la compra de la versió digital a través de Google Play Books. Independentment daquest acord general, les editorials nord-americanes podran continuar establint acords individuals amb Google per la utilització daltres obres escannejades. Altres detalls de lacord, inclosos els termes de les compensacions econòmiques, no han trascendit.

Per contextualizar la notícia recordem que el 2008 Google, lAssociació d’Editors Americans i el Sindicat d’Autors  (American Authors Guild), arribaren a un primer acord, que va ser rebutjat pels tribunals. Efectivament, el març de 2011 un jutge federal de Nova York  rebutjava l'acord,  tot i que ja havia estat parcialment esmenat el gener de 2009, després que el Departament de Justícia enviés un informe suggerint que podria infringir les lleis antimonopoli. Si voleu tenir més informació sobre aquest el cas us remetem a aquest post de Beat, on expliquem alguns dels factors clau del seu desenvolupament.

També val la pena recordar que el setembre de 2005, el Sindicat dAutors també interposà una demanda contra Google, però, a diferència de les editorials que han desestimat la demanda, els autors pensen continuar les accions judicials contra Google, segons llegim en una nota publicada a la seva web.
Google continua treient profit de l'ús de milions de llibres subjectes a copyright, sense tenir en compte els drets dels autors, i la nostra demanda col·lectiva en nom dels autors nord-americans continua endavant.