Publicat el

Em signa un autògraf en el meu llibre electrònic?

El president Barack Obama signa un iPad amb el dit utilitzant l'aplicació Adobe Ideas, durant un míting a la Universitat de Washington, Seattle.

És una pràctica habitual en el món del llibre promocionar les novetats editorials organitzant signatures d'autors. Amb el creixement de les vendes de llibres electrònics les editorials es troben amb què els lectors continuen demanant que els autors signin sobre els seus iPads i Kindles, i les editorials tracten de trobar solucions per satisfer aquesta demanda en l'era digital. Heus ací algunes iniciatives.

L'empresa Autography ha ideat un sistema per obtenir autògrafs a través de l'iPad, que presentaran durant la BookExpo America (Nova York, 24-26 de maig 2011). El funcionament és el següent: el lector posa amb l'autor o l'autora i es fan una foto amb la càmera de l'iPad, o amb una càmera de fotos externa. La imatge apareixerà inmediatament a l'iPad de l'autor (en cas que es faci amb una altra càmera s'envia a l'iPad de l'autor via Bluetooth), aleshores aquest escriu un missatge digital sota la fotografia, i seguidament envia al seu fan un correu electrònic des de l'iPad, que conté el vincle a aquesta foto.

Rachel Chou, directora de màrqueting de l'editorial digital Open Road Integrated Media, opina que enguany es podran veure alguns avenços pel que fa a les signatures digitals, com per exemple, llibres electrònics que inclouen algunes pàgines en blanc a tal efecte. Alguns dispositius, com ara el Sony Reader, permeten signar el llibre sobre la pantalla, utilitzant un llapis stylus.

Estem discutint sobre la idea del què és l'important: l'autògraf en si, o el fet de poder mostrar que t'has trobat personalment amb l'autor?


Molts lectors valoren tan l'autògraf com el fet de trobar-se amb l'autor, i en aquest cas el que volen és una prova d'aquesta trobada per poder-la ensenyar. Chou opina que en aquests moments es valora més poder demostrar que has estat amb l'autor, que no pas la signatura en si. Amb aquesta idea han començat a fer algunes proves durant les sessions de signatures, que consisteixen en oferir la possiblitat de fer-se una foto amb l'autor o l'autora, i la regalen en un llapis de memòria USB, que també pot incloure informació exclusiva, com ara entrevistes de l'autor en vídeo.

Font: The New York Times (13/4/2011)