Publicat el

E-Ink desenvolupa una nova gamma de pantalles de tinta electrònica en color


Tal i com ja va anunciar en primícia The New York Times (7/11/2010) l'empresa xinesa Hanvon ha presentat (10/11/2010) un nou llibre electrònic amb pantalla E-Ink de tinta electrònica amb color. La presentació ha tingut lloc en el marc de la fira internacional de pantalles planes FPD que s'està celebrant a Tokyo. Segons el comunicat de premsa el dispositiu es comercialitzarà només a la Xina a partir de març de 2011 al preu de 440$. Es de mida DIN-A4, i tindrà connectivitat Wi-Fi i 3G.

La pantalla utilitza la tecnologia més novedosa de tinta electrònica en color de l'empresa E-Ink, anomenada Triton. Recordem que E-Ink fabrica el 90% de les pantalles en tinta electrònica en blanc i negre que es comercialitzen en l'actualitat a través dels llibres electrònics com ara Kindle, Sony, Nook, etc. Tal i com explica en el vídeo que mostrem més avall, la base d'aquesta tecnologia és la mateixa de les tradicionals pantalles E-Ink basada en microcàpsules negres i blanques, sobre les quals es superposa un filtre de color que genera un ampli ventall de colors.


E Ink Triton Imaging Film from E Ink Corporation on Vimeo.

No sembla que doni una resolució de colors tan nítida com les pantalles LCD, però es tracta de la primera onada de llibres electrònics amb aquesta tecnologia en color i caldrà veure fins on arribarà. Un dels problemes que presentaven els prototips anteriors de pantalles E-Ink en color era la lentitud en el refrescament de pantalla, i de fet de moment no sabem en quina mesura s'haurà resolt aquest problema.

A part de la qualitat i nitidesa del color i el temps de refrescament de la pantalla, el handicap més important de la tecnologia de tinta electrònica E-Ink és que no suporta vídeos. En aquests moments altres empreses estan desenvolupant altres tipus tecnologies de tinta electrònica o similars amb l'objectiu de fabricar dispositius dedicats a la lectura, és a dir, amb pantalles no retroiluminades (a diferència de les tablets i netbooks que funcionen amb pantalles LCD, no especialment adients per a la lectura continuada perquè brillen i cansen més la vista).

En aquest sentit cal esmentar l'empresa Bridgestone tot just ha anunciat (9/11/2010) la seva associació amb l'empresa xinesa Delta per desenvolupar i comercialitzar tecnologies de paper electrònic amb tecnologia Quick Response Liquid Powder Display (QR-LPD), tecnologia que vàrem comentar en aquest post de BEAT.

Prototip de pantalla Bridgestone, de 13 polzades

I també l'empresa Qualcomm que està desenvolupant pantalles en color amb tecnologia IMOD (Inferometric Modulation) que poden reproduir vídeos, tal i com us vàrem anunciar en aquest post de BEAT.