Publicat el

Investigacions britàniques afirmen que la "generació Google" és un mite


Un estudi comissionat per la Biblioteca Britànica i JISC (Joint Information Systems Committee) anul·la la suposició comuna que la 'Generació Google' -els joves nascuts o educats en Internet- és la més capacitada de la web. El primer estudi longitudinal virtual fet mai per l'equip d'investigació de CIBER de l'University College de Londres declara que, si bé la gent jove demostra una facilitat aparent i una gran familiaritat amb els ordinadors, en canvi, confia molt en motors de cerca, veu més que llegeix i no posseeix les habilitats crítiques i analítiques per avaluar la informació que troba a la web.

L'informe, publicat l'11 de gener del 2008 amb el títol Information Behaviour of the Researcher of the Future (El Comportament Informatiu de l'Investigador del Futur; Format de PDF; 1,67 MB), també mostra que trets de comportament de recerca que estan associats comunament als usuaris més joves -impaciència en la recerca i la navegació i tolerància zero per a qualsevol retard en la satisfacció de les seves necessitats d'informació- ara s'estan convertint en norma per a tots els grups d'edat, des dels alumnes més joves i universitaris fins als professors.

L'estudi crida les biblioteques a respondre urgentment a les necessitats canviants dels investigadors i altres usuaris ("el futur ja és aquí") i recomana que les biblioteques tinguin interfícies més fàcils d'usar i que integrin el seu contingut amb enginys de cerca comercial.

El report ofereix diverses prediccions per al 2017:

  • Una cultura web unificada, on els serveis de les biblioteques nacionals esdevindran cada vegada menys significatius.
  • L'inexorable creixement del llibre electrònic, amb sales per a imprimir que disminuiran dràsticament els mercats d'oci exteriors.
  • Més explosions de contingut, en tant que la digitalització en massa dels llibres assolirà els seus fruits
  • Formes emergents d'instrucció i de publicació, inclosos els lliuraments pre-publicació i la revisió en-línia
  • Formes virtuals de publicació en diversos formats
  • La web semàntica, en la qual els ordinadors esdevindran més capaços d'analitzar les dades de la web, especialment en àrees com la ciència.
Font: Biblioteca Britànica (16/01/2008)