Publicat el

La UOC ofereix 500 assignatures adaptables a diferents dispositius electrònics mòbils


La Universitat Oberta de Catalunya acaba de posar en marxa (26/02/2009) la iniciativa TRIA!, mitjançant la qual ofereix 500 assignatures adaptables a diferents dispositius electrònics mòbils: llibre electrònic, audiollibre i videollibre. El material didàctic d'aquestes assignatures continuarà estant disponible en paper.

La iniciativa "TRIA!" ofereix material docent flexible i mòbil per tal de satisfer les necessitats dels estudiants actuals, que acostumen a combinar treball i formació, solen viatjar i aprofiten les hores lliures per a estudiar. La tecnologia de TRIA!, que es basa en programari lliure i aplica transformacions XML, permet que a partir d'un únic document base es generin formats de sortida per a llibre electrònic, audiollibre i videollibre. Aquests cursos es poden llegir en format web; però també es poden descarregar en pdf i imprimir-se o es poden consultar com a llibre electrònic, audiollibre o videollibre.
  • Els llibres electrònics són oferts amb els formats Mobipocket i ePub.
  • Els audiollibres ofereixen locucions d'un text creades amb un programa de síntesi de veu automàtica. Aquestes locucions es lliuren de dues maneres: com a fitxers MP3 i com a format DAISY, programa inicialment desenvolupat per a persones amb alguna discapacitat visual.
  • Els videollibres són presentats en format MP4 i generats amb la tecnologia karaoke. Aquests vídeos combinen la visualització del text i els gràfics en pantalla amb la veu d'un narrador que llegeix el contingut que es mostra.
La UOC ja havia provat aquest sistema, desenvolupat durant tres anys quan s'investigava el projecte My Way.

A l'últim, i tot i que la notícia no és recent, ens fem ressò que el 9 de desembre del 2008 la Universitat Oberta de Catalunya i Orange signaren un conveni per a desenvolupar conjuntament aplicacions per a potenciar els lectors de tinta electrònica com a eina educativa. L'acord és conseqüència de l'estudi que la UOC fa des del curs passat per valorar la implantació dels lectors electrònics com a eina docent optativa, iniciativa que inclou assaigs amb alumnat real. L'operador Orange aporta l'experiència en l'ús dels lectors electrònics i els ordinadors ultraportàtils. Es pot destacar, en aquest sentit, el projecte Read & Go, iniciativa amb la qual Orange assajà la tinta electrònica com a dispositiu de lectura de premsa diària i que comptà amb la participació de set diaris francesos, entre els quals Le Monde, Le Figaro, Le Parisien i Libération (en aquest post de BEAT en parlàrem del llançament de Read & Go).

Font: Universitat Oberta de Catalunya (26/02/2009 i Universitat Oberta de Catalunya (9/12/2008)