Publicat el

Amazon llança Kindle: un nou lector de llibres electrònics



Un mes més tard del que era previst, Amazon ha posat a la venda (19/11/2007) un nou lector de llibres electrònics anomenat Kindle al preu de 399 $, que permet als usuaris descarregar un fons de més de 88.000 llibres a través d'internet (inclosos 101 dels 112 títols que figuren a la llista de bestsellers del New York Times) a un preu de 9,99 $ per llibre. La descàrrega dels continguts es fa amb connexió sense cables mitjançant el sistema Amazon Whispernet, que utilitza la tecnologia EVDO (que proveeix Sprint), un sistema de transmissió de dades d'alta velocitat per a xarxes de telefonia, de manera que els usuaris de Kindle poden descarregar continguts sense necessitat de cercar un punt de connexió, i a més a més gratis, ja que Amazon paga la connexió. I aquesta és precisament la diferència amb el seu competidor Sony Reader PRS 505, al qual ens referíem en un post de Beat. Cal tenir en compte, però, que el fet d'estar lligat a EVDO fa que el Kindle no pugui agregar continguts fora de la cobertura d'Sprint.
Kindle no només haurà de competir amb el Sony Reader, sinó amb els lectors Bookeen Cybook V3 (anunciat en un post), HanLin eReader V3 i Rex Iliad de Philips (que tractarem properament). Entretant Seiko-Epson (ha presentat el prototip el 15.11.07) i Fugitsu preparen el llançament dels seus propis lectors.

Jeff Bezos, fundador i conseller delegat d'Amazon diu "Volíem anar més enllà del llibre físic. Kindle funciona sense cables, i allà on ens trobem, sigui al llit o al tren, podem pensar en un llibre i tenir-lo en menys de 60 segons. No és necessari cap ordinador: la compra es fa directament des del dispositiu".

Aquestes són algunes de les prestacions. La pantalla, de tinta electrònica, és de 6 polzades i una ressolució de 600 x 800 píxels. Les bateries es carreguen en 2 hores, té una capacitat de memòria per a 200 llibres, que es descarreguen en un minut, i els usuaris poden realitzar anotacions al marge del text i marcar les pàgines.

Els llibres digitalitzats estan disponibles en format Mobipocket, empresa que Amazon adquirí el 2005, i els llibres comprats a Amazon només es podran visualitzar amb el Kindle i no amb altres lectors de llibres electrònics, tot i que el Kindle sí que pot llegir documents PDF. Abans de comprar un llibre es poden descarregar els primers capítols i la compra del llibre triat es pot fer directament des del Kindle.

El lector electrònic permet la lectura de diaris (The New York Times, Wall Street Journal, Washington Post) i revistes nordamericans (Time, The Atlantic, Fortune, Forbes), diaris internacionals (Le Monde, Frankfurter Allgemeine i The Irish Times), 250 blocs de temàtica diversa (BoingBoing, TechCrunch, The Onion, The Huffington Post, entre d'altres, amb una quota de 0,99 $ al mes) i la consulta de la Wikipedia i el New Oxford American Dictionary. Els usuaris tenen un període de prova de 2 setmanes per provar el servei de subscripció als diaris (quota mensual entre 5,99 $ i 14,99 $) i a les revistes (quota mensual entre 1,25 $ i 3,49 $).

D'altra banda els editors i els autors poden oferir les seves creacions als usuaris de Kindle utilitzant la Nova Plataforma de Text Digital d'Amazon , a través de la qual la gent pot penjar els seus llibres i vendre'ls a través de la botiga Kindle.

Està per veure com afectarà al futur del Kindle el fet de limitar la connectivitat a un sol proveïdor i no utilitzar wi-fi per agregar continguts, i d'altra banda el fet de limitar-se als continguts d'Amazon i no utilitzar un format estàndard i obert.