Publicat el

L'OPEN Act sobre la propietat intel·lectual, un exemple de democràcia digital participativa


L'impacte d'internet en el consum i creació de continguts a escala global ha fet que els governs es replantegin canvis i actualitzacions en les seves legislacions per poder garantir la protecció dels drets de propietat intel·lectual. És per això que les institucions polítiques democràtiques estan creant comissions, lleis i proposicions de llei al respecte. Així països europeus com França, Espanya, Dinamarca i Itàlia, ja han adoptat mesures legislatives, i en d'altres com Mèxic i els Estats Units d'Amèrica, estan a debat.

Als Estats Units les proposicions de llei SOPA (Stop Online Piracy Act)  i PIPA (Protect Intelectual Property Act)  es troben en debat de la Cambra de Representants i Senat respectivament. Aquestes lleis tenen el suport de la indústria de Hollywood, empreses musicals i els grans mitjans de comunicació (CNN, etc), però han generat una protesta massiva  d'internautes, blocaires i també d'empreses web nord-americanes.  El ressò mediàtic de la vaga de webs del 18 de gener com a protesta a la SOPA, el tancament i extradició dels directius de Megaupload i el posterior atac d'Anonymous contra algunes de les grans les corporacions a favor d'aquesta llei, ha deixat totalment invisible la tasca realitzada pels impulsors i participants en la proposició de llei OPEN Act (Online Protection and Enforcement of Digital Trade Act).

L'OPEN Act està promoguda conjuntament per diversos senadors i representants demòcrates i republicans com a alternativa moderada a la SOPA i la PIPA, i va ser presentada al Senat el proppassat 17 de desembre. Sobre el text, que es troba aquí KeepTheWebOpen.com, s'hi poden fer anotacions i comentaris i suggeriments i s'hi pot deixar el correu electrònic per rebre les actualitzacions i canvis produïts en el projecte, així com el seu estat en el curs del procés legislatiu.  Un exemple de participació ciutadana i procés democràtic real.

L'OPEN Act es diferencia de la SOPA  en tres punts fonamentals:  1) proposa que sigui un organisme comercial extern, la International Trade Comission (ITC), que s'encarregui de lluitar contra la pirateria en línia, i que no quedi en mans dels tribunals federals, 2) centra la seva acció en protegir la propietat intel·lectual d'empreses i autors dels Estats Units per part d'empreses hostatjades a l'estrager, i 3) no permet el tancament dels webs sospitosos fins que no es tinguin proves judicials d'aquesta infracció.

En aquests moments en què alguns senadors i representants ja han retirat el seu suport al SOPA, l'OPEN Act es postula com a alternativa moderada que pot obtenir més suport entre les empreses i la ciutadania nord-americna.  Però al marge de si la llei pot ser més o menys encertada en els seus continguts, i independentment si finalment s'acaba aprovant o no,  el seu gran valor rau en què s'ha elaborat en un context de democràcia participativa i constituent real.


Fonts: CNN (18/1/2012), Arstechnica (12/12/2011)