Publicat el

Amazon crea una biblioteca de préstec gratuït per als propietaris de dispositius Kindle



El servei d'Amazon Prime ha incorporat (2/11/2011) una nova prestació per als seus subscriptors: una  biblioteca de préstec de llibres Kindle d'accés exclusiu i gratuït per als propietaris de dispositius Kindle. Aquest servei permet la descàrrega en préstec d'un llibre Kindle al mes, sense data límit per retornar-lo. La funció de sincronització permet mantenir les anotacions i les marques perquè l'usuari o usuària les pugui visualitzar de nou en cas que el compri o el torni a agafar en préstec. De moment aquest servei només funciona als EUA. 


Amazon Prime costa 80$ a l'any i va començar com un servei de franc que garantia la tramesa de productes d'Amazon en un termini de 2 dies. A més a més, des del proppassat mes d'agost, els membres d'Amazon Prime poden tenir accés a la visualització per streaming  de pel·lícules i programes de televisió (en vàrem parlar en el post dedicat al llançament de la tauleta Kindle Fire). I ara, com expliquem en aquest post, Amazon hi afegeix la possibilitat que els subscriptors tinguin accés a una biblioteca de més de 5.156 títols gratuïts (dels quals 1.346 són títols de ficció i 3.865 de no-ficció). Els llibres es poden demanar en préstec  des de tots els dispositius de lectura Kindle, però no pas des de les aplicacions de lectura Kindle sobre altres dispositius, com ara l'iPad.

Algunes editorials han arribat a un acord amb Amazon per poder ser incloses en aquest programa. La companyia americana els paga un tant fix tant si el llibre es consultant com si no, la qual cosa suposarà per a Amazon un risc de pèrdues ja que haurà de pagar per molts ebooks que donarà als seus lectors de manera gratuïta.

Moltes editorials no veuen amb bons ulls aquesta maniobra ja que consideren que un sistema de pagament proporcional als préstecs reals seria més just. De fet, en el moment del seu llançament, cap de les sis editorials més importants nord-americanes s'ha sumat a aquest programa, per por que el préstec de llibres digitals perjudiqui les vendes o perjudiqui les seves relacions amb altres llibreters. La reticència de les editorials en participar en aquest tipus d'iniciatives és del tot comprensible ja que a la llarga no fan més que disminuir el valor monetari dels llibres.

El que en principi pot semblar una simple maniobra per vendre més aparells, en realitat també suposa una gran millora en el servei que ofereixen a la seva clientela "premium". I és que Amazon ha aconseguit bastir un sistema integrat que proporciona als lectors i lectores una experiència de compra i de lectura cada vegada més satisfactòria, sempre i quan, òbviament, estiguin disposats a acceptar les limitacions que ofereix un sistema tancat.

Aquest anunci és un exemple més de com el llibre digital està sacsejant de soca-rel els fonaments del model editorial tradicional.  I és que, tal i com reflexionava  l'editor Josep M. Vinyes en aquest article, el llibre digital  es pot considerar un paradigma de tecnologia disruptiva.