Publicat el

Arrow, projecte europeu per a la gestió d'obres òrfenes

ARROW (acrònim d'Accessible Registries of Rights Information and Orphan Works towards Europeana) té com a finalitat proporcionar als usuaris, com per exemple les biblioteques nacionals, eines per a la digitalització del patrimoni cultural europeu respectant els drets d'autor. Entre aquestes eines s'inclou la creació d'una base de dades d'obres òrfenes. 

Arrow permet agilitzar el procés d'identificació dels autors, editors i altres titulars de drets d'una obra, ja sigui d'obres òrfanes, amb o sense drets d'autor o si encara està disponible al mercat. 

El projecte, que es presentà en societat el 15 de març passat, actualment està en una segona fase de desenvolupament, l'ARROW Plus. És finançat per la Comissió Europea i està impulsat per un consorci internacional de 26 membres, entre els quals hi ha CEDRO i IFRRO. En aquesta segona fase s'han marcat entre altres objectius l'ampliació del nombre de països involucrats, de quatre a catorze, i millorar el sistema ja creat en la fase anterior.

En l'adopció per part de la Comissió Europea de la Recomanació sobre la digitalització i la preservació digital (28/10/2011), aquest document, entre altres recomanacions, demana que es millorin les condicions de la digitalització i l'accessibilitat en línia de material amb drets d'autor per "contribuir a la promoció i la disponibilitat de bases de dades amb informació sobre drets, connectats a nivell europeu, com ara Arrow".

Font: Dossier de premsa d'Arrow (febrer 2011) i IFRRO (31/10/2011)