Publicat el

HarperCollins limita el préstec de llibres electrònics a 26 vegades


Arran d'una carta enviada per OverDrive als seus clients, majoritàriament biblioteques, on informava que introduïa canvis en el sistema de gestió de llicències, s'ha sabut que HarperCollins restringirà les llicències de préstec als distribuïdors de llibres digitals a 26 vegades per títol. Un cop arribat a les 26 vegades la llicència caduca i s'ha de renovar. HarperCollins és la primera gran editorial en corregir els termes de préstec dels seus títols la qual cosa ha causat una gran indignació entre els bibliotecaris nord-americans. Precisament per aquest motiu OverDrive ha escrit en el seu blog una carta adreçada als bibliotecaris justificant que han acceptat les condicions de HarperCollins i calmant els ànims amb l'anunci de la creació d'un catàleg separat per als llibres d'aquesta editorial, perquè els bibliotecaris puguin distingir amb claretat el fons general del de HarperCollins.

Per la seva part HarperCollins també ha emet unes declaracions en què
HarperCollins està compromesa amb les biblioteques. Creiem que aquest canvi equilibra el valor que les biblioteques obtenen dels nostres títols amb la necessitat de protegir els nostres autors i per tal d'assegurar la presència en les biblioteques públiques i les comunitats a les quals s'adrecen, la qual cosa ha de durar molt anys. 
Josh Marwell,  director de vendes de HarperCollins,  també va comentar que han decidir fixar el límit de la  circulació d'un llibre digital en 26 vegades, després de considerar nombrosos factors, incloent-hi  el temps de vida mitjà d'un llibre imprès, i també el temps que duren els exemplars que circulen lliurement. Les restriccions que afecten les llicències de préstec s'aplicaran a tots els distribuïdors que ofereixen títols per al préstec de llibreries, i no només OverDrive. D'altra banda les condicions no són retroactives, ja que només s'apliquen als nous títols.

Aquest tipus de restriccions d'ús en el DRM per al préstec arriba en un mal moment per a les biblioteques, per les escasses polítiques de promoció del llibre digital  i en plena retallada de pressupostos públics. Algunes biblioteques al·leguen que amb aquesta limitació el préstec vindrà a durar un any o un any i mig a molt estirar per als títols més populars, tenint en compte que els períodes de préstec habituals són de 2 a 3 setmanes.

Si bé HarperCollins és la primera gran editorial en corregir les condicions de DRM en les llicències de préstec, val a dir que altres grans com ara Macmillan i Simon & Schuster encara no han adoptat polítiques de préstec per a les  biblioteques. OverDrive, per la seva banda,  és la distribuïdora més important nord-americana de llibres digitals especialitzada en biblioteques. Creada el 1986 a Cleveland, Ohio, ha promocionat la cultura dels llibres digitals amb interessants iniciatives, com aquesta que vàrem comentar en aquest post.

Font: Overdrive (1/3/2011) i Library Journal (25/2/2011)