Publicat el

Ian Fleming Publications publica al Regne Unit la versió digital de James Bond


Ian Fleming Publications (IFP) llança per primer cop al Regne Unit la versió digital dels 14 títols de James Bond, el famós personatge creat per Ian Fleming. Les obres es comercialitzen a través d'Amazon, Waterstone's i altres llibreries virtuals. IFP és una empresa familiar que gestiona els drets de la propietat intel·lectual de l'escriptor Ian Fleming mort el 1964. Les primeres novel·les de James Bond en versió digital foren publicades per primer cop l'any 2008 amb motiu del centenari de l'autor, sota segell de la IFP. Es tractava de versions per als formats de llibre electrònic Sony Reader i per a Kindle d'Amazon i estaven només disponibles en territori dels EUA. De fet, Amazon i Sony havien demanat l'exclusivitat per comercialitzar les versions digitals, però la IFP no ho va acceptar. En línia amb el que estant fent les grans editorials angleses, l'editorial Penguin, que té els drets per publicar James Bond en paper fins d'aquí a dos anys, ha confirmat que no renovarà la llicència si no aconsegueix alhora els drets digitals. Es preveu poc probable, per tant, que Penguin pugui renovar els drets de publicació. Segons paraules de la directora general de la Ian Fleming Publications,

Amb una marca com aquesta no sembla gaire raonable compartir els beneficis amb una editorial, James Bond no necessita dels coneixements de màrqueting i distribució que una editorial pot oferir ara per ara.

El cas és que autors anglesos de gran èxit han començat a gestionar directament els drets digitals. Aquest seria el cas de l'escriptor Ian McEwan, el qual ha signat un acord en exclusiva amb Amazon, o el de J.K. Rowling, que està valorant diverses opcions per publicar la versió digital de Harry Potter.

Font: The Bookseller (03/11/2011)


Aprofito l'avinentesa per recordar que Ian Fleming també fou l'autor autor de la novel·la infantil Chitty Chitty Bang Bang, publicada el 1964 per Jonathan Cape (Londres) i Random House (Nova York), de la qual se'n va fer una exitosa versió cinematogràfica el 1968, amb guió de Roald Dahl i música dels germans Sherman.