Publicat el

La tipografia cinètica, un recurs textual que s'estén a Internet



Exemple de poema de tipografia cinètica creat amb el programa After Effects, per Azrienoch.

La tipografia cinètica o tipografia en moviment és un tècnica d'animació de textos que barreja textos curts, animació, fotografies, gràfics, vídeo, música i veus en off amb la intenció d'evocar una idea o una emoció. És una tècnica cada vegada més utilitzada a Internet per a difondre, mitjançant videoclips, missatges publicitaris (comercials o no), polítics, ideològics, pegagògics, notícies, històries, i, també, poemes, com el poema visual que us presentem en el vídeo més amunt, on la tipografia i la disposició dels textos marca el ritme del poema. La tipografia cinètica es realitza utilitzant programes d'animació, com ara Adobe Flash, Adobe After Effects, Illustrator i Apple Motion.



Els precedents de la tipografia cinètica es troben en el disseny de les lletres de crèdits de l'inici de les pel·lícules dels anys 1960, època en què es començà a utilitzar de manera habitual. Una de les primeres pel·lícules que va utilitzar tipografia cinètica va ser la comèdia de suspens d'Alfred Hitchcock North by Northwest ('Perseguit per la mort', 1959), protagonitzada per Cary Grant amb crèdits dissenyats pel gran Saul Bass, que mostra textos que flueixen des de la pantalla per integrar-se directament a la pel·lícula (si voleu rememorar aquesta creació heu de fer un clic sobre el títol de la pel·lícula, ja que aquesta seqüència no es pot inscrustar des de YouTube).

El llenguatge visual s'imposa a Internet, i la tendència és que la imatge tingui cada vegada més pes, també en els discursos textuals.