Publicat el

24symbols, plataforma de lectura en el núvol

24symbols és una plataforma en desenvolupament a l'Estat espanyol que permetrà llegir i compartir llibres digitals des de qualsevol dispositiu de lectura amb connexió a internet (llibres electrònics, smartphones, iPads, portàtils, etc.). D'aquest servei us n'haviem parlat al maig en aquest article; ara ampliem una mica més la informació.

Autodefinida com l'"Spotify dels llibres", el seu model de negoci serà de tipus freemium, "pensat per a un món digital en què la informació és fàcilment copiable". Els usuaris podran triar entre tres models de servei: el Servei Free, a través del qual l'usuari llegirà llibres digitals de franc amb publicitat contextual no intrusiva, el Servei Premium on no s'inclourà publicitat i pel qual es pagarà pel preu per llibre o per subscripció, i, finalment, l'Ecommerce, que aprofitarà la comunitat de lectors per a comercialitzar llibres impresos i altres productes relacionats. El catàleg premium serà una mica diferent al de la versió gratuita. Quant a la versió Ecommerce, en una primera fase hi haurà un programa d'afiliació a llibreries que s'encarregaran de gestionar i enviar les comandes. Per a Aitor Grandes, CEO de 24symbols, "aquesta forma de fer les coses beneficia sobretot als autors, que passaran d'ingressar el 10% de cada venda a gairebé el 70%".

Com a servei en el núvol, els llibres no es podran descarregar, ja que la seva consulta serà a través d'internet. Ara bé, hi haurà diferències segons el tipus d'usuari. L'usuari normal, el de la modalitat Free, sempre haurà d'estar connectat a internet per a poder llegir els llibres; en canvi, els usuaris que disposin d'un model de subscripció podran descarregar-se el llibre a la caixé de l'aparell. L'usuari que ho desitgi també podrà comprar qualsevol llibre en format digital o en format paper.

El servei pretén diferenciar-se d'altres llocs web semblants com Scribd o YouKioske mercès a la qualitat dels continguts, que seran avalats per les pròpies editorials o bé per autors solvents.

24symbols preveu tenir una primera versió privada del servei per a finals del 2010 (per Nadal, aproximadament) i una primera versió pública per al març de 2011. Us deixem a continuació un vídeo promocional del servei.

24symbols from Angel Luengo on Vimeo.