Publicat el

En record d'Ada Lovelace, la primera persona programadora de la història




Avui es commemora el dia d'Ada Lovelace, una iniciativa impulsada a través del bloc Finding Ada amb l'objectiu difondre els èxits aconseguits per les dones en els camps de la ciència i la tecnologia.
Augusta Ada King, comtessa de Lovelace (Londres 1815-1852), filla del poeta Lord Byron i la seva esposa Anne Isabella Milbank, es considera una de les primeres persones programadores de la història i la primera en imaginar que els ordinadors podien ser molt més que màquines calculadores. Les seves notes anticipen futures prestacions dels ordinadors, com per exemple la composició de música electrònica generada per ordinadors. Entre 1842 i 1843 traduí un article de l'enginyer i matemàtic italià Luigi Menabrea, descrivint l'Enginy Analític del també matemàtic i inventor Charles Babbage, una màquina calculadora de gran potència, que mai es va arribar a construir. Les anotacions complementàries que féu Ada Lovelace a l'article es reconeixen com a creacions originals d'ella i es consideren la descripció del primer programa informàtic, és a dir, un algoritme codificat capaç de ser processat per un ordinador. Una de les seves grans contribucions fou suggerir l'ús de targetes perforades com a mètode d'entrada d'informació i d'instruccions per a la màquina analítica. Com a mostra de reconeixement a les seves aportacions, el 1979 el Departament de Defensa Nord-Americà anomenà ADA un dels seus llenguatge de programació.

Durant la seva infantesa i adolescència enmaltia freqüentment, però tot i així, gràcies a la seva mare que era una apassionada de les matemàtiques, prosseguí estudis particulars de matemàtiques i ciències amb diversos tutors, entres els quals el científic Michael King, comte de Lovelace, amb qui més tard contragué matrimoni i tingueren tres fills; Augustus De Morgan, el primer professor de matemàtiques de la Universitat de Londres; i la matemàtica Mary Sommerville, que esdevingué la seva mentora, amb la qual va traduir a l'anglès els treballs de Pierre-Simon Laplace. Als 17 anys per mediació de Sommerville conegué l'inventor Charles Babbage, que en aquells moments treballava en la creació d'una màquina calculadora capaç resoldre equacions diferencials, que la fascinà. A més de relacionar-se amb Charles Babbage, Ada Lovelace tingué l'oportunitat de conèixer personalment els físics David Brewster, Charles Wheatstone i Michael Faraday, i el novel·lista Charles Dickens. Morí prematurament als 37 anys víctima de càncer.