Publicat el

Les autoritats italianes antimonopoli investiguen Google


Les autoritats italianes antimonopoli varen iniciar el passat 27 d'agost una investigació contra Google, arran de les queixes dels editors que l'empresa estava abusant de la seva posició dominant en Internet per a negar als editors una justa part dels ingressos per publicitat en línia.

Carlo Malinconico, president de la Federació Italiana d'Editors de Diaris va dir que el grup s'havia queixat a les autoritats de la competència sobre la "falta de transparència" en el motor de cerca de Google i del servei de Google News.

"Com que Google no revela els criteris d'articles relacionats a la classificació o els resultats de cerca", va dir, "els diaris no són capaços de perfeccionar el seu contingut per tractar d'obtenir més ingressos de publicitat en línia".

"Els editors proporcionen gran part del contingut a Internet, però no reben gairebé res per ella", va dir.

Els editors de diversos països s'han queixat de Google News. A Bèlgica, una organització de premsa, Copiepresse, va reeixir a demandar el gegant nord-americà (2007) per evitar que inclogués els articles diaris en el servei de notícies. A Dinamarca, els editors es van unir per evitar que Google creés un lloc de notícies, argumentant que en fer-ho es violava el dret d'autor danès.

Google diu que qualsevol editor pot optar perquè el seu contingut no sigui inclòs en Google News, però la Federació Italiana d'Editors de Diaris considera que si una publicació es nega a aparèixer en la web de Google News Italia, aquella és exclosa del motor de cerca de Google.

Font: Italian Regulators Investigating Google (New York Times, 27/08/2009)