Publicat el

Posada en marxa del portal infantil Cataclic per a la promoció de la lectura i les biblioteques


La Direcció General de Cooperació Cultural de la Generalitat de Catalunya mitjançant la Subdirecció General de Biblioteques acaba d'inaugurar (maig del 2009) el portal web infantil Cataclic, iniciativa emmarcada dins del Pla de Foment de la Lectura 2008-2011 del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació amb l’objectiu de promoure la lectura i les biblioteques entre el públic més jove.

Cataclic és un espai virtual interactiu en català que dóna accés als recursos i els serveis de les biblioteques públiques de Catalunya per a promoure, tot jugant, el gust i el plaer per la lectura, despertar la curiositat i ajudar en l'aprenentatge.

Es tracta d'un web adreçat als infants a partir dels 3 anys que vol ser també útil per als pares i mares, els responsables infantils de les biblioteques i els educadors en general.

Al Cataclic es pot trobar la informació necessària per localitzar alguna de les més de 333 biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, com fer-se el carnet de lector, quines activitats organitzen les biblioteques, com trobar un document als seus catàlegs, etc.

Al portal hi ha deu jocs educatius en català per a diferents edats als quals es pot accedir des de qualsevol ordinador. Alguns dels jocs del Cataclic tenen la peculiaritat que es poden complementar a la biblioteca amb activitats de foment de la lectura. Els jocs s’acompanyen d’una guia didàctica per als usuaris, pares i mares, educadors, personal bibliotecari, etc.

El portal té quatre apartats:
  1. El catàleg on es pot saber on trobar els llibres, els CD, els DVD, les revistes i altres materials dels gairebé 12 milions de volums que hi ha a les biblioteques públiques de Catalunya.
  2. La sala multimèdia, on petits i grans poden gaudir, de forma gratuïta, de continguts i jocs en línia.
  3. La biblioteca, on el Drac Tomassot ensenya a organitzar tots els llibres i altres materials de la llar dels infants amb l'ajuda del programa "La meva biblioteca".
  4. Què fem, on es pot veure al mapa d'on són les biblioteques, les activitats que s'hi fan i saber què cal per a tenir el carnet de biblioteca.
Cataclic és un portal on s’aniran incorporant nous recursos, experiències, serveis i continguts que promoguin l’accés a la lectura i les biblioteques de la població més jove.