Publicat el

Les versions digitals dels diaris oficials, cada vegada més oficials i úniques

Les publicacions oficials en suport digital cada vegada prenen més relleu i, fins i tot, acaben substituïnt les edicions en paper. Fa pocs dies Beat es feia ressó que el Govern escocès reduirà les seves publicacions impreses en favor de les edicions digitals.

Pel que fa als diaris oficials, recordem que el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV, actualment Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, DOCV), deixà d'editar-se en paper l'1 de gener del 2007. L'eliminació de la versió en paper va ser un fet pioner a l'Estat espanyol i la principal raó per a prendre aquesta mesura va ser estríctament econòmica: es calculà que en una legislatura s'arribarien a estalviar fins a 3 milions d'euros i 960 tones de paper. La nova versió del DOCV disposà de la participació de l'Autoritat per a la Certificació de la Comunitat Valenciana per a garantir l'autenticitat dels documents i conferir-los caràcter oficial.

Pel que fa a Catalunya, amb la promulgació de la Llei 2/2007, del 5 de juny, del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), es dotà al DOGC en la seva edició digital de caràcter oficial, de plena autenticitat i validesa jurídica. La darrera edició en paper del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va veure la llum el 29 de juny. La primera edició del DOGC únicament en format digital es va estrenar el dilluns 2 de juliol.

Ara li ha tocat el torn al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), que acaba de publicar (8 de febrer) el Reial Decret 181/2008 que oficialitza la versió digital del BOE. Amb aquest reial decret, la publicació electrònica tindrà la mateixa validesa jurídica que el format imprès. Fins ara, la versió digital només tenia una valor informatiu. Tanmateix, l'edición electrònica del Butlletí no suposa la desaparició de l'edició impresa, que es manté, amb el mateix caràcter oficial i autèntic. La llei estableix el caràcter universal i gratuit de l'accés a l'edició electrònica del BOE.