Publicat el

El plagi a la xarxa, un greu problema educatiu a la Gran Bretanya


El plagi a Internet és el principal problema entre els alumnes de sisè grau britànics, segons els professors enquestats per l'Associació de Professors i Acadèmics (ATL, per les seves sigles en anglès de l'Association of Teachers and Lecturers), associació que el passat 18 de gener presentà les dades en un informe sobre el plagi a Internet.

Segons l'estudi, el 58% dels professors britànics considera que el plagi és un problema, mentre que el 28 % d'aquest grup considera que la meitat o més de la meitat dels treballs dels alumnes inclou plagi.

Algun exemple patent de plagi són: un professor de Leeds afirmà que "alguns estudiants són tan ganduls que copien texts sencers de la xarxa sense ni tan sols molestar-se a treure els anuncis del text que han copiat i enganxat". Gill Bullen, que imparteix classes a Itchen College a Southampton, al sud d'Anglaterra, va il·lustrar el problema amb el cas de dos alumnes que li van lliurar dos treballs idèntics, que a més eren d'un nivell significativament superior al que podien haver fet qualsevol d'ells. "I cap dels dos exercicis no responia exactament a la pregunta que els havia formulat".

Connie Robinson, del Stockton Riverside College al nord d'Anglaterra, va afirmar que "amb els estudiants menys capaços és més fàcil identificar el plagi ja que salta a la vista el canvi en l'estil de redacció al mig del treball però amb els estudiants més aplicats de vegades és necessari que el professor realitzi una recerca a Internet per identificar la font del plagi".

Mary Bousted, secretària general de l'Associació de Professors i Acadèmics demana un enfortiment de les mesures contra el plagi, amb ajuda dels comitès d'avaluació i amb més mitjans tècnics, procedents de l'estat.

Els resultats de l'enquesta són:

P1 Creus que el plagi a Internet és un problema en els treballs que fan els estudiants?

Sí – 58,2%

No – 40,7%

No ho sé pas - 1%


P2 Si penses que sí, en quina proporció creus que hi ha plagi?

Menys meitat–72,1%

Meitat – 15,1%

Més de meitat – 12,8%


P3 La teva institució té una política per lluitar contra el plagi?

Sí – 44,5%

No – 26,6%

No ho sé pas – 28,8%


P4 Si la teva institució té una política contra el plagi, és prou eficient?

Sí – 42,7%

No – 24,2%

No ho sé pas – 33,1%


P5 Creus que els estudiants entenen quina és la diferència entre una legítima recerca i el plagi?

Sí – 37,2%

No – 55,3%

No ho sé pas – 7,4%


P6 El plagi a internet podria perjudicar les perspectives dels estudiants?

Sí – 91,1%

No – 3 %

No ho sé pas – 5,9%


L'ATL és una associació professional independent que representa aproximadament 160.000 professors i acadèmics de la Gran Bretanya.