Publicat el

Endega el projecte de digitalització dels Manuscrits de la Mar Morta



L'Autoritat en Antiguitats d'Israel ha endegat el projecte de digitalització dels Manuscrits de la Mar Morta (també anomenats Rotlles de Qumran o Biblioteca de Qumran), coincidint amb el 60è aniversari de la troballa arqueològica. Durant els anys 50 aquesta institució fotografià uns 15.000 fragments de documents. Les primeres publicacions oficials no aparegueren fins el 1970, endarrerint-se el programa original de publicacions fins a finals dels anys 1980. A finals de novembre van contractar els serveis d'un equip d'experts internacionals, liderats pel professor Simon Tanner del King College de Londres, perquè els aconsellessin sobre quines són les tècniques i mètodes més adients per portar a terme la digitalització dels manuscrits, tenint en compte que els documents s'hauran d'investigar, publicar i al mateix temps preservar. Un cop digitalitzats, els documents es podran consultar en línia. Per tal de llegir i identificar l'interior dels rotlles més fràgils sense manipular-los i fer-los malbé, un grup d'experts de la Universitat de Cardiff (Gal·les) s'encarregarà d'examinar i desxifrar les imatges obtingudes mitjançant un potent sistema de raigs X, basat en la descàrrega d'electrons a gran velocitat a través d'un túnel gegant, que ha desenvolupat l'empresa britànica Diamond Light Source.

La Biblioteca de Qumran està formada per uns 800 documents que van ser descoberts entre 1947 i 1956 en 11 coves de la zona de Wadi Qumran, molt a prop de les ruïnes de l'antic poblat de Khirbet Qumran, situat a la costa del nord-oest de la Mar Morta, a Cisjordània (Judea i Samària). Entre un 80%-85% estan escrits en algun dels tres dialectes de l'hebreu, alguns en arameu i uns pocs en grec koine. Els textos, que daten entre els anys 250 abans de Crist i l'any 68, tenen una gran importància religiosa i històrica, perquè inclouen els documents bíblics més antics que es conserven (una còpia de cadascun dels llibres de la Bíblia hebrea, excepte el llibre d'Ester), són una prova documental de la diversitat de creences i pràctiques dels pobladors de la zona, i permeten copsar el desenvolupament del judaisme i el cristianisme.


En aquest web de la Biblioteca del Congrés dels Estats Units és possible consultar en línia alguns dels documents (amb la traducció a l'anglès) i fotografies d'objectes provinents de les excavacions arqueològiques de Khirbet Qumran. Per tenir una idea del que devia ser aquest poblat us recomanen la web VirtualQumran.com, que presenta una reconstrucció virtual del lloc amb imatges digitals en 3D. També us adjuntem l'adreça del Centre Orion per a l'estudi dels manuscrits de la Mar Morta.

Foto de Robert R. Cargill.
(c) Copyright 2007 UCLA Qumran Visualization Project


Fonts: King College London (13/11/2007) i The Guardian (13/9/2007)