Publicat el

L'artista David Hockney exposa a París obres digitals sobre iPhone i iPad



Us informem que la Fundació Pierre Bergé – Yves Saint Laurent ha organitzat una exposició titulada "Fleurs Fraiches" que reuneix més de 200 dibuixos de l'artista anglès David Hockney fets sobre iPhone i iPad. La major part de les obres mostren flors tallades sobre dotzenes d'iPads i iPhones, que l'artista va modificant de manera regular durant el període que dura l'exposició. Aquesta exposició, que fou inaugurada el 20 d'octubre es pot visitar fins el 30 de gener.

Ja fa més de 20 anys que Hockney començà a experimentar amb l'art digital, però segons comenta trobava el procés de creació lent i frustrant. El 2008 començà a treballar amb l'iPhone i d'aleshores ençà ha utilitzat l'aplicació Brushes li ha permès explorar les possibilitats tècniques i artístiques del nou mitjà, i també noves maneres de lliurar les obres. Segons les seves paraules
Dibuixo flors cada dia sobre el meu iPhone i les envio als meus amics, perquè tinguin flors fresques cada matí. I les meves flors duren. No només les puc dibuixar com si ho fes sobre un llibre de notes, sinó que les puc enviar a 15 o 20 persones que les poden rebre el mateix matí quan es lleven.

És un autèntic privilegi fer aquestes obres d'art a partir d'eines digitals, que significa que no t'has de preocupar de l'aigua, les pintures, i la tasca de netejar les coses.
Hockney crea els dibuixos directament amb els dits sobre la pantalla, modificant tintes de colors i sobreposant diferents traços de diferents mides i gruixos. Un vídeo permet als visitants seguir el procés de creació d'una mostra de "flors fresques" des del principi fins al final. Val a dir que les obres d'aquesta exposició no es venen.

A falta del vídeo original de l'exposició, us presentem aquest vídeo a tall d'exemple, on es mostra la creació d'un retrat sobre iPad del pintor figuratiu David Jon Kassan fet amb l'aplicació Brushes, en temps real accelerat.



Les creacions dels artistes pictòrics amb aquesta nova tecnologia permet una reflexió sobre el significat de l'autenticitat, l'originalitat i la permanència de les obres d'art, el seu procés creació, les noves maneres de compartir-les i gaudir-les, i també sobre el valor de l'art efímer.