L'estudi analitza la pirateria de pagament, és a dir, s'exclouen de l'anàlisi aquells continguts que per ser gratuïts per al consumidor no són susceptibles de ser piratejats (pel·lícules en obert per TV, música a la ràdio, jocs gratuïts en línia, streaming musical, i llibres de text, institucions i biblioteques pel que fa als llibres); per tant, considera que les plataformes d'intercanvi P2P són il·legals. L'estudi, però, no sembla que reflecteixi si el trànsit correspon a continguts amb drets protegits o no (per la qual cosa no sempre podríem parlar de pirateria). Les principals conclusions són:
- La indústria de continguts digitals a Espanya va generar un volum de negoci legal de 1.560,7 milions d'euros en el primer semestre del 2010, amb un creixement del 2,6% respecte al primer semestre del 2009.
- La taxa de pirateria va pujar, en mitjana ponderada, al 77,0% en el primer semestre de l'any. Per sectors: música va arribar el 97,8% i pel·lícules el 77,1%. El segueixen videojocs, amb un 60,7%, i el llibre, que va patir una pirateria que gairebé va duplicar la del semestre anterior: el 35,1%.
- El valor total dels continguts piratejats és de 5.212,4 milions d'euros, és a dir, gairebé quatre vegades el valor del consum legal. Si tots els continguts consumits fossin pagats, el mercat podria ser quatre vegades més gran que l'actual.
- Per segments, el valor del piratejat en música va ser de 2.661 milions d'euros, en pel·lícules 1.867,4 milions; videojocs 262.500.000 d'euros, i en el sector del llibre va ser de 421.500.000.
- Una part important podria convertir-se en mercat legal, ja que cada vegada són més els usuaris que estarien disposats a pagar per continguts culturals a la xarxa (58 % dels enquestats i 59,4% per al món del llibre).
La Coalició de Creadors i Indústries de Continguts (classificada a la Wikipedia com una associació d'estafadors [nota: aquesta referència ha estat suprimida uns dies després de publicar-se aquest post]) està integrada per organitzacions que representen a la indústria de continguts culturals i d'entreteniment: l'Associació de Distribuïdors Cinematogràfics d'Àmbit Nacional (ADIC), Associació de Distribuïdors videogràfics d'Àmbit Nacional (Adivan), Entitat de Gestió de Drets dels Productors Audiovisuals (EGEDA), la Federació per a la Protecció de la Propietat Intel.lectual(FAP), Productors de Música d'Espanya (PROMUSICAE), Societat General d'Autors i Editors (SGAE), Centre Espanyol de Drets Reprogràfics (CEDRO), Federació de Gremis d'Editors d'Espanya (FGE), Associació Espanyola d'Empreses de Software d'Entreteniment (ADESE) i la Societat d'Artistes Intèrprets Executants d'Espanya (AIE).
Font: Nota de la Premsa de la Coalición (3/11/2010)
Resumen ejecutivo Observatorio de piratería y hábitos de consumo de contenidos digitales. Primer semestre 2010 (novembre 2010)
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada