Publicat el

Cedro reclamarà els drets d'autor dels seus socis a Google


El Centro Español de Derechos Reprográficos (Cedro) portarà a terme en nom dels seus membres la gestió de sol·licitar les possibles compensacions que els puguin correspondre per la digitalització no autoritzada de les seves obres que ha portat Google en els Estats Units els darrers anys.

Al maig, Google publicarà la llista dels títols que ha digitalitzat per a concedir les llicències d'ús a universitats i altres entitats. Segons Google, els llibres digitalitzats són obres fora de drets, però CEDRO vetllarà per reclamar els possibles drets dels seus autors i editors. Fins ara un total de 4.000 socis dels 16.000 que té CEDRO han lliurat a l'entitat el seu formulari perquè reclami, de forma col·lectiva, els seus drets d'autor.

Aquestes compensacions es deriven de l'acord subscrit el passat octubre per Google, una associació d'escriptors dels Estats Units i un grup d'editorials d'aquest estat, com a conseqüència de les demandes que aquests titulars de drets varen interposar contra l'empresa nord-americana. En aquest acord, pendent d'aprovació judicial definitiva, Google es va comprometre a abonar una indemnització als titulars de drets de les obres que hagués escannejat sense l'autorització prèvia, independentment de la seva nacionalitat. Per a més informació sobre aquest acord entre Google i els autors i els editors nord-americans podeu consultar aquest article de BEAT.cat.

Font: Acuerdo Google. Cedro ofrece a sus socios... (30/01/2009) i Acuerdo Google (CEDRO)