Publicat el

La Biblioteca Digital Universal posa a l'abast 1,5 milions de llibres digitalitzats

La Universitat Carnegie Mellon (Estats Units d'Amèrica) ha anunciat (27/11/2007) que s'ha completat la digitalització de 1,5 milions de llibres en 20 idiomes i que ja estan disponibles en línia a la Biblioteca Digital Universal. La Biblioteca Digital Universal va néixer el 2002 a partir del projecte de digitalització Million Book Project, liderat per aquesta universitat en associació amb la Universitat de Zhejiang (Xina), la Biblioteca Alexandrina (Egipte) i l'Institut de Ciències de l'Índia. En una segona fase l'objectiu és digitalitzar 10 milions de llibres en el transcurs dels propers 10 anys. El web de la Biblioteca Digital Universal només està disponible en anglès, i l'usuari pot fer cerques per títol, autor, tema, any de publicació o idioma. El xinès és, de lluny, l'idioma que més libres aporta a aquesta biblioteca, amb gairebé un milió de títols procedents de 6 universitats xineses.

Agraïm a Josep Ferran Vives, responsable de desenvolupament del sistema bibliotecari de Catalunya, que ens hagi facilitat aquesta informació.

Altres biblioteques digitals d'abast universal són la Biblioteca Digital de Google (tema desenvolupat abastament en el post de Beat i referenciat en aquest altre), Internet Archive (informació complementària en aquest post i en aquest), la biblioteca digital de Microsoft amb Live Search (referenciada aquí), el Projecte Gutenberg, l'Open Library (explicada aquí) i la Biblioteca Digital Mundial (us remetem a aquest post recent).