La digitalització es fa en paral·lel a tot el procés de restauració, reforma arquitectònica i adequació funcional que s'ha realitzat i continua duent-se a terme a la Biblioteca. Actualment més de 81.500 referències bibliogràfiques han estat introduïdes al catàleg en línia i s'han impulsat projectes cooperatius per a la digitalització del fons patrimonial de diaris i revistes (Hemeroteca Històrica Digital). Des d'ara, ja es poden consultar una trentena de capçaleres de mitjan del segle XIX fins a principis del segle XX.
L'Ateneu participa en quatre grans projectes.
- Google Library Project, un conveni de cooperació amb la Biblioteca de Catalunya i Google per digitalitzar la totalitat dels fons de llibres i fullets de la Biblioteca que estiguin lliures de drets d’autor. D’aquestes obres, s’obtindran còpies digitals a les quals es podrà accedir lliurement a través del cercador de Google i del catàleg de la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès.
- Arxiu Digital de Revistes Catalanes Antigues, portal d'accés obert que inclou publicacions periòdiques tancades que han estat representatives dins la cultura i la societat catalana. És un dipòsit cooperatiu de preservació digital impulsat per la Biblioteca de Catalunya amb el suport del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC).
- Biblioteca Virtual de Premsa Històrica de tot l'Estat, resultat del procés de digitalització cooperativa del Ministeri de Cultura, la xarxa de Biblioteques públiques de l'Estat i altres institucions entre les quals es troba l’Ateneu Barcelonès.
- Hemeroteca digital de l'Aula Màrius Torres de la Universitat de Lleida, consistent en la digitalització i l'estudi del patrimoni hemerogràfic del primer terç del segle XX, en especial d'aquelles revistes literàries catalanes relacionades amb el Noucentisme i les Avantguardes.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada