Publicat el

Llibres electrònics per a les biblioteques


L'any passat la Topeka & Shawnee County Public Library va crear el web Ebooks for Libraries a fi de denunciar la manca de llibres electrònics de què poden disposar les biblioteques nord-americanes. En aquest post us fem un resum dels principis rectors d'aquest web.
Les biblioteques estan tenint problemes per aconseguir llibres electrònics de les companyies editorials més grans. Aquestes editorials estan agregant restriccions i augmenten els preu dels llibres electrònics, o simplement no en venen a les biblioteques: Penguin recentment va acabar amb el préstec de llibres electrònics a les biblioteques públiques, HarperCollins té un límit de 26-checkout per a cada llibre electrònic... i després la biblioteca ha de comprar-lo de nou, Random House permet l'accés sense restriccions als llibres electrònics, però els preus els està elevant -en alguns casos, triplicant-los-, Macmillan, Simon & Schuster i Hachette no venen llibres electrònics a les biblioteques.
A fi de poder oferir el servei de lectura de llibres digitals al públic, el web està recollint signatures en favor de la seva iniciativa. Un cop assolides les 10.000 signatures es dirigiran directament a les editorials per a reclamar uns mecanismes que satisfacin els seus desitjos.

Ebooks for Libraries no és l'única iniciativa bibliotecària en aquest sentit. Així podem esmentar:

1 comentaris:

Anònim ha dit...

Doncs aquí a Catalunya molts petits editors estem molt preocupats perquè sembla que la Generalitat acabarà adoptant el sistema Libranda per a totes les biblioteques de Catalunya. Això crearà un monopoli a favor d'una sola editorial.