Publicat el

El Japó imposa penes de presó per a les descàrregues il·legals de música

Artistes de Sony Music Mexico
Acaba d'entrar en vigor al Japó (1/10/2012) una llei antipirateria que pot arribar a imposar penes de fins a dos anys de presó i fins a 25.700 $ de multa a les persones que descarreguin música o altres continguts digitals sense permís. Des de l'any 2010 les descàrregues pirates ja eren considerades il·legals, però més com una qüestió civil que no pas criminal. En aquest context, els qui pujaven material amb copyright per a la seva descàrrega il·legal podien ser condemnats a deu anys de presó. Ara, per tant, la llei s'ha endurit també per als qui facin les descàrregues.

La legislació sembla que és la resposta a la disminució del 16% del mercat japonès de descàrrega de música del 2011 (segon any de declivi), mentre que les vendes mundials de música digital vàren augmentar el 8% durant el mateix període de temps. Amb aquesta nova legislació el Japó segueix les passes que inicià Corea del Sud el 2007 i que, sembla, han menat a que la indústria musical d'aquest país creixi fins a l'onzena posició del món.

L'acció del Japó forma part d'una campanya internacional més àmplia sobre la pirateria en línia. Malgrat tot, els intents per endurir les lleis topen amb serioses oposicions. Al respecte cal recordar que el Parlament Europeu va votar en contra de l'ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) el juliol d'aquest any. L'ACTA (Acord comercial anti-falsificació) és un acord multilateral voluntari que proposa fixar protecció i suport a la propietat intel·lectual, amb el propòsit d'evitar la falsificació de bens, els medicaments genèrics i la pirateria a Internet.