Publicat el

Les editorials exploren la impressió sota comanda

La Federació de Gremis d'Editors d'Espanya (FGEE), la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreters (CEGAL) i la Federació d'Associacions Nacionals de Distribuïdors d'Edicions (FANDE) varen presentar en el LIBER el primer protocol per a fomentar la utilització dels sistemes d'impressió sota comanda des d'un únic exemplar (IBD 1x1).

El comunicat ens informa que aquest protocol és una fórmula per a generar noves oportunitats de negoci i reduir els actuals costos d'impressió i de gestió de magatzem. La impressió sota comanda és un procediment que parteix de la digitalització dels continguts editorials per atendre una demanda que es mostra cada vegada més fragmentada. La disponibilitat dels llibres en fitxers digitals permet imprimir un sol exemplar i reduir així els costos de producció, d'emmagatzematge i de devolució, ja que aquests s'imprimeixen a demanda dels lectors.
Segons els estudis realitzats, fins a un 20% de les comandes actuals dels lectors en llibreries (tant a través d'internet com a taulell) no s'atén, perquè el llibre sol·licitat és esgotat, descatalogat o no es compta amb existències. En aquest sentit, la impressió sota comanda 1x1 possibilitarà l'accés a tots els llibres del catàleg editorial per imprimir des d'un únic exemplar, de manera que ja no serà necessari fer front als costos que suposen les tirades normals de les edicions. Això permetrà als compradors potencials tenir a la seva disposició l'oferta més àmplia possible i accedir a llibres que abans es trobaven esgotats o descatalogats.
Amb la posada en marxa de la IBD 1x1, el model de negoci actual del sector del llibre ─caracteritzat per una àmplia oferta editorial que es manté en un període de temps curt─ es transforma cap a un model 'long tail', que permet l'accés a un major nombre de títols durant un període de temps indefinit. El llibre passa de ser un producte d'oferta a un producte de demanda.

Font: Federación de Gremios de Editores de España (6/10/2011)