Publicat el

La Biblioteca de Catalunya renova la web del PADICAT



La Biblioteca de Catalunya ha renovat la web del PADICAT (Patrimoni Digital de Catalunya) creant una versió més atractiva, funcional i participativa que l'anterior, del 2006, per tal d'incrementar la participació dels usuaris i facilitar l’accés al fons digital de l’arxiu web de Catalunya.

El nou portal ha simplificat la seva estructura en tres apartats: “Cerca i descobreix”; “Col·labora i participa” i “Coneix-nos”, amb l’objectiu d’impulsar l’ús de les seves col·leccions digitals, formades per versions antigues de pàgines web de Catalunya, així com la participació dels usuaris en la recomanació de recursos web susceptibles de formar part del patrimoni digital de Catalunya. D'ençà de la seva posada en marxa s’han incorporat 704 pàgines web recomanades pels usuaris del servei.

El PADICAT és una iniciativa de la Biblioteca de Catalunya que té com a objectiu de capturar, preservar i difondre l'arxiu web de Catalunya. En l'actualitat el PADICAT conté 195.547 versions antigues de 44.374 pàgines web de tot tipus d’empreses i institucions, mitjans de comunicació o blocs personals. En total, 300 milions de fitxers informàtics que ocupen 10 Tb de volum. La Biblioteca de Catalunya, membre del Consorci Internacional per a la Preservació d’Internet, ha compilat en el PADICAT les pàgines web de les campanyes electorals amb incidència a Catalunya, els recursos web dels Museus, o el fenomen de la música a Internet. A més ha signat convenis de col·laboració amb 450 institucions (empreses, col·legis professionals, universitats i associacions de tot tipus) per impulsar que les pàgines que es publiquen a Internet tinguin garantida la seva preservació a llarg termini. Gràcies a un conveni de col·laboració amb la Fundació puntCAT es capturen periòdicament tots els recursos digitals d’Internet sota domini .cat.

La portada de la nova web conté testimonis sobre el PADICAT d’experts en cultura digital i societat de la informació, com la del director de Vilaweb, Vicenç Partal, que comenta:

Encara que puga semblar paradoxal Internet necessita ja dels seus propis arqueòlegs. I en el nostre país PADICAT ha anat bastint una 'excavació' sòlida amb els diversos estrats d’aquests vint anys a la xarxa. I això és un servei sòlid a la cultura catalana i al país.

Per a més informació sobre el PADICAT us remetem a aquest post de Beat.

Font: PADICAT (9/9/2011)