Publicat el

Kobo prepara una aplicació web HTML5


La plataforma de llibres digitals Kobo ha anunciat (26/7/11) el llançament d'una aplicació de lectura web en HTML5 abans de finalitzar l'any. Aquesta aplicació web permetrà als lectors comprar, navegar i compartir contingut utilitzant el navegador. Segons Kobo aquesta nova aplicació web no substituirà les aplicacions ja existents, sinó que es tracta d'expandir les possibilitats i optimitzar la lectura en qualsevol dispositiu amb connexió a Internet i amb sistemes operatius diferents (iOS, Android, RIM). A més el nou HTML5 eReader oferirà una nova funcionalitat: la possiblitat d'incorporar contingut addicional des de la web, com ara video o pàgines de blocs, imatges de Flickr, etc.

Aquest anunci es produeix com a resposta a les noves normes comercials que requereix Apple per mantenir aplicacions a la seva botiga App Store: des del proppassat 30 de juny les aplicacions no podran enllaçar - ni tan sols esmentar- a d'altres botigues perquè l'usuari pugui comprar-hi.  Com que la política d'Apple és cobrar una comissió del 30% per cadascuna de les vendes que es realitzen des d'aplicacions de l'App Store (a banda dels 99$ anuals que els desenvolupadors paguen per poder figurar en l'App Store), si els desenvolupadors enllacen a les seves pròpies botigues Apple perd el control d'aquestes vendes. Per aquest motiu Kobo s''ha vist empesa a retirar de l'aplicació el botonet que enllaçava a la botiga de Kobo des de l'aplicació iPad, i aconsellen als usuaris anar a la botiga des del navegador Safari.  De fet totes les distribuïdores de continguts digitals han fet el mateix, Barnes & Noble, Kindle, Google eBooks, Rhapsody, The Wall Street Journal, etc.

El desenvolupament d'aplicacions web en HTML5 es troba en fase d'inici, però està menant al sorgiment de noves aplicacions web molt interessants per als lectors i per als mitjans de comunicació i editors. Actualment ja trobem diversos exemples, com ara el Financial Times que us vàrem comentar aquí, el Kindle Cloud Reader, encara en fase beta (per a més informació us rementem a aquest post), entre d'altres.

En aquesta mateixa línia (però en un altre nivell més modest) Beat.cat presentarà molt properament el seu propi projecte digital en HTML5.
I fins aquí puc explicar!