Publicat el

La UE investiga editorials franceses sospitoses d'haver pactat el preu de mercat dels llibres digitals

Un equip d'inspectors de la Comissió Europea de la Competència - que dirigeix Joaquín Almunia - ha realitzat inspeccions per sorpresa en les seus d'algunes de les editorials franceses més importants, davant la sospita que hagin pactat entre elles els preus dels llibres digitals. L'Executiu comunitari no ha revelat ni el nombre, ni la identitat, ni els països investigats, però arran de les declaracions d'alguns directius a la premsa francesa, s'ha sabut que les editorials franceses Hachette, Albin Michel, Flammarion i Gallimard van rebre la visita dels inspectors.

Brussel·les és la màxima autoritat europea en matèria de competència i si es confirmen les sospites d'acords il·legals podrien imposar multes considerables.

Segons un comunicat emès per la Comissió
La Comissió té motius per creure que les empreses en qüestió poden haver vulnerat les normes de la UE que prohibeixen els càrtels i altres pràctiques comercials restrictives.
Les inspeccions van tenir lloc el 2 de març, i els funcionaris de la Comissió van ser acompanyats de les respectives autoritats de la competència de cada país. Les inspeccions per sorpresa són un pas preliminar en la investigació de pràctiques que infringeixen les lleis de la lliure competència, però en cap cas significa que siguin culpables.

Aquestes accions tenen lloc en el moment que França està a punt d'adoptar una proposició llei que regula el preu de venda dels llibres electrònics (la llei de fet ja es troba en mans del senat francès), que permetrà la cooperació entre els editors per fixar les seves tarifes en territori francès, incloses les empreses estrangeres que comercialitzen libres a França, i també limita els descomptes de les llibreries. Aquesta llei podria no ser compatible amb la legislació europea vigent sobre la lliure competència, alhora que podria perjudicar els interessos d'algunes distribuïdores de llibres digitals.

Segons declaracions de M. Esménard, director d'Albin Michel,
Aquesta operació està teledirigida per Amazon. S'han instal·lat a Luxemburg per no pagar l'IVA a França i els agradaria poder vendre els llibres no importa a quin preu, com ja fan als Estats Units, oferint els bestsellers a 9,90 dòlars. Però no tindran els nostres fitxers!

Font: CNet France (2/3/2011)