Publicat el

La llibreria McNally Jackson de Nova York instal·la un sistema d'impressió a demanda


La llibreria novaiorquesa McNally Jackson ha instal·lat una impressora "Espresso Book Machine," que produeix llibres sota comanda en pocs minuts, amb tecnologia del seu fabricant OnDemandBooks. La llibreria ofereix un extens catàleg de llibres exhaurits o bé fora de catàleg. Gràcies a l'acord entre OnDemandBooks i Google, l'Espresso Book Machine pot imprimir uns 4 milions de títols de domini públic, no subjectes a la propietat intel·lectual, als quals s'afegeixen els títols que les editorials també proporcionen perquè prefereixen aquest sistema a les reimpressions. Val a dir que l'usuari també té l'opció d'imprimir exemplars seu propi llibre autoeditat, ja siguin  memòries, novel·les, receptes de cuina, etc.  La impressora pot imprimir des d'un sol exemplars fins a 200 exemplars, que els clients poden encarregar a través de la web de la llibreria, enviant un correu electrònic, trucant a la llibreria o directament a la botiga, on veure com es fabrica el llibre funciona com a reclam. Els exemplars s'imprimeixen a partir de document en format PDF, en blanc i negre, relligats en rústica i encolats.

McNally Jacson és una de llibreria independent, situada al barri de SoHo,  Manhattan, Nova York, que està especialitzada en literatura d'arreu del món. El vídeo que us presentem més amunt mostra com funciona la impressora que tenen instal·lada en aquesta llibreria.

Recordem que la llibreria Blackwell de Charing Cross, Londres, fou la primera llibreria europea en instal·lar una Espresso Book Machine en una de les seves botigues, l'abril de 2009. 

Fa anys que tecnològicament era possible la impressió dels llibres sota comanda, però de fet no ha estat fins fa poc que ha començat a implantar-se en el procés editorial. I això ha estat per diversos motius, entre els quals destaquen, d'una banda l'impacte de la digitalització i d'internet en el món dels llibres, i d'altra banda,  les limitacions pròpies del procés de producció i distribució editorial tradicional, que cerca sistemes sostenibles per sobreviure.