Publicat el

S'inaugura la primera biblioteca d'un campus universitari sense documents impresos

La Universitat de Texas de San Antonio (UTSA) va anunciar el passat 9 de setembre l'obertura de la Biblioteca de Tecnologia i Enginyeria Aplicada (AET), la primera biblioteca d'un campus universitari sense documents impresos.

La biblioteca disposa de 425.000 llibres digitals i de 18.000 subscripcions de revistes electròniques d'una gran varietat de temes. Aquestes col·leccions són accessibles als estudiants des de qualsevol lloc dins o fora del campus. A més, els estudiants hi tenen accés directe: els recursos es poden utilitzar sense necessitat de cap contrasenya. A més, els usuaris poden llegir el mateix text simultàniament, cadascú en el seu propi dispositiu de lectura o de treball personal.

L'espai té una capacitat per a 80 persones, amb bibliotecaris especialitzats en ciència i enginyeria per ajudar els estudiants i els professors. Inclou diverses àrees d'estudi moblades, deu ordinadors d'escriptori, dues pantalles LCD que es poden utilitzar per a projectes diversos i altres tres que ofereixen notícies i informació, una impressora, un escànner i pissarres a les parets.

Els usuaris de la biblioteca també poden disposar dels llibres impresos de la biblioteca principal de la universitat: en poden demanar per correu electrònic i en un termini de dues hores aquests són lliurats a l'AET.

La tendència a moure les biblioteques de l'educació superior en paper vers col·leccions en línia es va iniciar l'octubre de 2000 als EUA, quan la Universitat Estatal de Kansas va obrir la Biblioteca d'Enginyeria Fiedler, la qual, però, no era totalment digital. Cal esmentar, també, que la Stanford University va suprimir a començaments d'aquest any els 10.000 volums de la seva biblioteca d'enginyeria.

Us deixem amb un vídeo creat pels estudiants-usuaris de la biblioteca de l'AET. Copseu com en realitat no parlem d'un simple canvi de suport, sinó d'un canvi disruptiu del model acadèmic tradicional.


Font: Nota de premsa de la UTSA (9/19/2010)