Publicat el

Barcelona Multimedia llança l'aplicació "Els contes dels Nens" per a iPad i iPhone

Barcelona Multimedia acaba de llançar (17/12/2010) l'aplicació per a iPad, iPhone i iPod Touch anomenada Children's Tales (Els contes dels Nens). L'aplicació, gratuïta, conté les seccions de Novetats, on es publiciten les darreres notícies i publicacions de l'editorial, Els meus llibres, que conté els llibres que s'han comprat a la seva botiga digital, i la secció de Botiga, on apareixen les diferents col·leccions digitals en venda. Children's Tales ofereix una selecció d'àlbums il·lustrats i llibres de còmic que van destinats a infants de 3 a 9 anys. L'aplicació es pot descarregar des de l'App Store d'Apple des de la categoria "Books".

En aquests moments l'aplicació ofereix 4 col·leccions de contes, de cada una de les quals hi ha, en aquests moment, un sol conte: Contes d'arreu del món (La princesa de la lluna, al preu de 2,99$), Ot el Bruixot (amb el títol Ot bruixot a l'espai, que es ven al preu de 1,59$), Sopars de duro (L'asteroide de les sirenes, 1,59$), totes tres il·lustrades per en Picanyol, i Contes populars (Els tres porquets 2,39$, adaptació de Mercè Escardó i il·lustracions de Pere Joan), provinents de la col·lecció Popular de l'editorial La Galera. BCNMultimedia anuncia que està preparant el llançament de més contes.
Tant l'aplicació com els llibres estan disponibles en sis llengües: castellà, anglès, francès, italià, alemany i català. Val a dir, però, que la cerca a l'App Store prioritza l'anglès i el castellà i no indexa ni el títol de l'aplicació ni els títols dels llibres en català. La cerca tampoc no permet localitzar els autors i les editorials.

Per incentivar la venda dels títols, Children's Tales ofereix cada setmana un dels contes de manera gratuïta, i també la possibilitat de fullejar una mostra gratuïta de tots els llibres del catàleg. Quant a la lectura, pot ser a pantalla completa en iPad, i en mode d'escena, és a dir, vinyeta a vinyeta, en iPad i iPhone. Els contes es presenten sense enriquiment de tipus multimèdia.

BCNmultimedia és una editorial digital infantil i juvenil creada el 1994. Són els creadors de l'exitós títol Children's Bible (La Bíblia dels Nens), un conjunt de còmics sobre la Bíblia per a infants. Disponible en anglès, castellà, francès, italià, neerlandès, català, portuguès, ja ha conseguit més 380.000 descàrregues, segons informen en la web. Aquest Nadal han llançat un calendari d'Advent, una aplicació gratuïta, també en les set llengües, amb l'objectiu de promocionar les altres publicacions.

Nota:
L’endemà de la publicació del post hem rebut la nota de premsa de BCNmultimèdia, on explica els motius que els porten a no incloure en els llibres ni veu, ni música, ni animacions, ni interaccions. Segons Toni Matas, cofundador i director creatiu i comercial de la editorial,

Els nostres lectors cerquen el llibre tal com el coneixem. Per jugar s'estimen més els videojocs de l'App Store. A Els Contes dels Nens apostem pels llibres, volem fomentar el gust per la lectura, la lectura compartida dels pares amb els seus fills, els diàleg. Els artificis multimediàtics distreuen el lector i li aporten poca cosa. Per això, la tria dels continguts editorials és molt acurada, tant pel que fa als arguments com les il·lustracions. Les famílies que llegeixen Els Contes dels Nens poden confiar en trobar-hi una selecció editorial amb textos i dibuixos de gran qualitat”.

Amb l'ànim de provocar una reflexió "col·lectiva", i, fins i tot, un debat, em pregunto: llibres enriquits o sense enriquir? Poden conviure les dues propostes?

1 comentaris:

Josep M. Vinyes ha dit...

De ben segur que una proposta no enriquida té i tindrà una gran valor i un gran públic destinatari. Altrament, és una exageració comparar un llibre "enriquit" amb un joc. Considero plausible que pugui existir una versió no enriquida amb una versió enriquida, amb preus, això sí, diferents. Els elements enriquits poden potenciar els aspectes educatius, comunicatius, lúdics, etc. de qualsevol publicació.