Publicat el

Google digitalitzarà el fons d'Hachette

Google Books França ha signat (17/11/2010) un acord amb la principal editorial francesa Hachette Livre per a escannejar els llibres amb copyright descatalogats d'aquesta editorial. El total de llibres digitalitzats serà d'uns 40.000 a 50.000 títols, de temàtica totalment variada. Google retindrà una còpia amb finalitats no comercials, mentre que Hachette conservarà el dret a vendre les edicions de llibres digitals i les còpies en col·laboració amb Google Edicions (consulteu aquest post de Beat), quan finalment es llanci aquesta plataforma (vers la segona meitat del 2011, segurament). L'acord no és en exclusiva, per la qual cosa l'editorial podrà dipositar els seus llibres en altres plataformes digitals. Les dues empreses es repartiran els beneficis, però no ha transcendit com se'ls repartiran.

Hachette determinarà quins llibres seran escannejats i sempre marcarà el preu final del llibre. Recordem que aquest ha estat un dels cavalls de batalla de l'editorial: a principis d'any, Hachette va retirar alguns dels seus llibres digitals d'Amazon a causa d'una disputa sobre els preus, i també va tenir raons amb Apple sobre el mateix tema.

Si bé pot semblar sorprenent que Hachette signi aquest acord quan ja té des del 2008 la plataforma digital Numilog (consulteu aquest post de Beat), cal tenir present que a principis d'any l'editorial va signar un acord d'associació amb Lightning Source per obrir un centre d'impressió sota comanda a Maurepas. A l'últim també podem esmentar que el projecte d'escanneig de llibres de Google fins ara ha patit una forta oposició per part dels editors francesos. Molt probablement, Google espera trencar aquesta tendència.