Publicat el

Booki.sh, una nova plataforma web de lectura d’epubs

El 14 d’octubre es presentà Booki.sh, una nova plataforma de lectura d’epub's en el núvol que es basa en la tecnologia html5. Amb Booki.sh els llibres digitals en format epub es poden llegir des de qualsevol dispositiu (smartphone, tablet, netbook, ordinador, etc.) que disposi d'un navegador modern (per tant, no cal cap mena d’instal·ació i només cal un navegador web i una connexió a internet).

La lectura en el núvol cada vegada està prenent més relleu. Actualment existeixen extensions dels navegadors per a llegir epubs (com ara EPUBReader per a Firefox), diverses plataformes de lectura en el núvol, com ara SafariBooks, que permet llegir llibres en pdf mitjançant un sistema de subscripció, i IbisReader i SkyShelf, que també estan basats en html5 i permeten llegir en el núvol o off-line, mentre que esperem que aviat es presenti Google Editions.


Booki.sh permet llegir llibres en el núvol sense que calgui que l’aparell estigui connectat permanentment a Internet: en iniciar-se la lectura del llibre, aquest es descarrega totalment a la caixé de l’aparell. Bookish, que encara està en desenvolupament, permetrà que el sistema memoritzi durant una o més setmanes marques que s'hagin posat en el llibres, les quals posteriorment es podran veure en altres dispositius.

Booki.sh està basat en Monocle, un lector de codi obert (llicència MIT) que les empreses poden modificar per incloure-hi noves prestacions (controls de números de pàgina, taules de contingut, etc.). A més, es pot incrustar en llocs web on els lectors podran llegir un fragment o capítol del llibre, veure-hi comentaris, iniciar el procés de compra, etc. Monocle no té dependències de biblioteques externes de Javascript.

En la pàgina web de Monocle hi ha diversos exemples d'aquest programari, amb funcions diferents. Val a dir que les seves prestacions són interessants i que els sistema gestiona molt correctament la paginació i l'adaptació de la paginació al format del nostre dispositiu de lectura. Booki.sh accepta només els formats epub i Zhook. A continuació us presentem un vídeo de demostració de Book.ish.