Publicat el

La nova Enciclopèdia.cat, ara col·laborativa

L'editorial Enciclopèdia Catalana acaba de llançar (6/9/2010) l'Enciclopèdia.cat, la nova versió per a Internet de la Gran Enciclopèdia Catalana que substitueix l'Enciclopèdia, web que veié la llum el 2008.

A grans trets, les característiques essencials de la nova Enciclopèdia.cat són:
  • Nou disseny. Clar i minimalista.
  • Nova estructura documental i nous continguts. Més articles, més il·lustracions, millor estructuració dels articles, més enllaços interns i externs, mapes de Google i de l'Institut Cartogràfic de Catalunya, traducció automàtica de les entrades a altres llengües, etc.
  • Nou cercador. La tecnologia emprada és la del cercador de Google, que s'ha implementat perquè es puguin fer dos tipus de cerques: només a l'encapçalament dels articles i a tot l'article. Hom preveu que amb el temps el cercador apunti a tot el fons documental de l'editorial (inclòs el diccionari de la llengua, que ara té una url pròpia: www.diccionari.cat). 
  • Participativa: Els usuaris podran modificar i aportar articles directament en el corpus enciclopèdic. Caldrà que s'hi hagin registrat prèviament i que acceptin que les seves propostes, abans que siguin oficials, siguin revisades per l'equip editorial, que garantirà la coherència de tot el projecte. Els usuaris/col·laboradors podran disposar d'una zona curricular, les seves aportacions sempre seran visibles i el seu nom apareixerà com a col·laborador en tots els articles que hagin intervingut.   
Aquestes i altres propostes pretenen avançar cap a un model que incorpori el millor del model cooperatiu i anònim tipus wiki amb el millor del model d'editor tradicional. La nova enciclopèdia arrenca amb algunes prestacions en fase beta i hom anuncia que durant els pròxims mesos s'implementaran altres prestacions, algunes de les quals de cara a potenciar la comunitat d'usuaris i de col·laboradors de l'Enciclopèdia.cat.

Josep M. Vinyes és editor de l'Enciclopèdia.cat