Publicat el
dimarts, de febrer 19, 2008
Neix l'Enciclopèdia: la Gran Enciclopèdia Catalana digital i en obert
La Gran Enciclopèdia Catalana, una de les grans obres de referència de la cultura catalana acaba d'obrir-se (19/02/2008) per internet a tots els usuaris. Mentre les enciclopèdies de paper semblen arribar a la seva fi més ràpidament del que les empreses editores voldrien, la GEC inicia una nova etapa, al costat de molts altres productes enciclopèdics electrònics d'èxit reconegut.
Fins ara la GEC disposava d'una versió electrònica anomenada la Hiperenciclopèdia, restringida a subscriptors. La nova GEC, que a partir d'ara és en obert per a tothom, adopta un nom nou que vol recollir la tradició de l'obra, l'Enciclopèdia, la qual ara pretén adaptar-se a les noves demandes de la societat de la informació: rapidesa i facilitat en les consultes, exactitud en les respostes, interactivitat, actualitat, rigor, eines de web 2.0, web semàntica, etc. Aquest, si més no, és el seu propòsit.
L'Enciclopèdia s'obre al públic per a ser consultada lliurement per tothom, si bé mantindrà el copyright dels textos, i demanarà la participació de la ciutadania per a l'actualització i el manteniment de la informació, alhora que s'obre a les institucions per a mantenir vincles i enllaços mutus. Molt probablement, un model pròpi de desenvolupament enciclopèdic que durant els pròxims tres anys ha de permetre renovar totalment l'Enciclopèdia i que en paral·lel adoptarà eines d'actualització permanent vinculades amb l'actualitat. Un equip editorial acompanyat de nombrosos col·laboradors redactarà i vetllarà per la qualitat i la coherència de l'obra.
L'Enciclopèdia arrenca amb 250.000 entrades i amb tres anys pretén assolir la xifra de 575.000 entrades, pel cap baix. Una de les grans diferències entre la Hiperenciclopèdia i l'Enciclopèdia rau en què ara el nou producte esdevé el centre de referència de l'actualització enciclopèdica i el paper esdevé un subproducte de les bases de dades. Altrament, l'Enciclopèdia també adopta un caire de cercador, com apunten algunes de les evolucions en el món de la informació de referència, i surt amb caràcter de beta, és a dir, de prova, tot esperant que a la tardor s'implementin les eines definitives participatives i de manteniment de la informació.
Tècnicament parlant, el web de l'Enciclopèdia conté una enciclopèdia (l'aparell terminològic i enciclopèdic de la Gran Enciclopèdia Catalana), el Diccionari de la llengua catalana i una petita enciclopèdia en anglès sobre temes catalans. Al costat d'aquesta informació hi ha altres accessos directes a altres corpus enciclopèdics, com ara a les estadístiques mundials i al bloc de l'Enciclopèdia, els quals durant els pròxims mesos es complementaran amb línies del temps, bases de dades de nomenclatura toponímica, un renovat Arbre temàtic, etc.
L'equip editorial de l'Enciclopèdia, del qual formo part, resta il·lusionat amb aquest projecte, el qual pretén recuperar l'esperit inicial de l'obra, que defensava el caràcter cultural col·lectiu de l’Enciclopèdia.
Beat, Observatori de l'edició digital, és un blog/web (www.beat.cat) sobre les tecnologies de la informació i la comunicació en el món de l'edició. És una proposta de Iolanda Bethencourt i Josep Maria Vinyes. Us animem a participar-hi i a col·laborar-hi amb els vostres comentaris, suggeriments i articles (beat@beat.cat).
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada