Publicat el
dilluns, de maig 03, 2010
Penguincubator, una màquina expenedora de llibres del 1937
Hem trobat via Mediabistro un interessant article de James Bridel al voltant de la figura de l'editor anglès Allen Lane (1902 – 1970). Lane fundà el 1935 l'editorial Penguin Books i revolucionà el panorama editorial amb el llançament de títols en format rústica amb l'objectiu de fer arribar al mercat de masses edicions literàries de qualitat a un preu assequible. Aquestes noves col·leccions aviat assoliren un gran èxit comercial al Regne Unit.
L'article recorda que Lane ideà la primera màquina expenedores de llibres que anomenà "Penguincubator". El 1937 coincidint amb el llançament de la col·lecció Penguin Shakespeare i el nou segell Pelican dedicat a obres de no ficció sobre temes d'actualitat, fou instal·lada la primera màquina "Penguincubator" a l'estació de metro de Charing Cross Road de Londres.
Sembla ser que la idea de crear edicions en format rústica se li acudí un cap de setmana que tornava de visitar l'escriptora Agatha Christie a Devon, i cercant al quiosc de l'estació de tren d'Exeter alguna cosa per llegir durant el viatge de tornada a Londres, només trobà revistes populars i reimpressions de novel·les victorianes. Les primeres obres en rústica de Penguin aparegueren el 1935, i incloïen obres d'Ernest Hemingway, André Maurois i Agatha Christie, estaven organitzades temàticament per colors (taronja per a la ficció, blau per a les biografies i verd per a les novel·les de crims), i es venien al preu de 6 penics, el mateix preu que aleshores costava un paquet de cigarretes.
Aprofitem l'avinentesa per recordar que el juliol de 2002 s'instal·laren al metro de Barcelona les primeres màquines expenedores de llibres de l'estat espanyol, una iniciativa impulsada pel segell Punto de Lectura, creat pel Grupo Santillana i Ediciones B.
Beat, Observatori de l'edició digital, és un blog/web (www.beat.cat) sobre les tecnologies de la informació i la comunicació en el món de l'edició. És una proposta de Iolanda Bethencourt i Josep Maria Vinyes. Us animem a participar-hi i a col·laborar-hi amb els vostres comentaris, suggeriments i articles (beat@beat.cat).
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada