Publicat el

El Newspad, la tablet concebuda fa més de 40 anys a 2001, una odissea a l'espai



Gràcies a un post de Boing Boing hem pogut recordar que el Newspad, una mena de tablet per llegir diaris digitals amb vídeos, imatges i text, ja apareix a la pel·lícula 2001: A Space Odissey. El Newspad és un concepte concebut originalment per l'escriptor anglès de ciència ficció Arthur C. Clarke en la seva novel·la (Del Rey, 1968) sobre la qual es basa la pel·lícula dirigida per Stanley Kubrick, escrita per Kubrick i el mateix Clarke. En una de les escenes el capità de la nau utilitza un Newspad per estar al dia de les notícies de la Terra. El 2010, amb l'arribada de l'iPad i l'anunci de diverses tablets pensades per llegir diaris i revistes digitals, podem dir que Arthur C.Clark va equivocar la seva predicció de només 9 anys!

Heus ací el fragment de la novel·la, que he traduït directament de la versió en anglès, on es descriu el Newspad.

"Quan es cansava dels informes oficials, els memoràndums i les minutes, connectava el seu Newspad al circuit d'informació de la nau i escannejava les darreres notícies de la Terra. Un a un anava conjurant els diaris digitals més importants del món... podia llegir la pàgina principal alhora que llegia els titulars i marcava els temes que més l'interessaven. ... Cada titular tenia la seva pròpia referència de dos dígits; i quan la premia, el rectangle de la mida d'un segell s'expandia fins a omplir tota la pantalla de manera que podia llegir còmodament. Quan acabava, tornava a la pàgina principal i seleccionava un nou tema per llegir-lo amb més detall. De vegades, Floyd es preguntava si el Newspad i la fantàstica tecnologia sobre la qual es basava, representava la darrera paraula en la cerca de l'home per aconseguir la comunicació perfecta. I allà es trobava ell, al bell mig de l'espai, allunyant-se de la Terra a milers de milles per hora, i així i tot podia llegir els títulars de qualsevol diari que desitgés en qüestió de milèsimes de segon (la mateixa paraula "diari" no deixava de ser un vestigi anacrònic en plena era digital). Els textos s'anaven actualitzant automàticament cada hora, i si es limités a llegir només les versions en anglès, podia passar-se tota la vida no fent altra cosa que absorbir el flux de la informació canviant provinent dels satèl·lits de notícies. Se li feia difícil imaginar com es podia millorar el sistema, però Floyd creia que, tard o d'hora, acabaria sent substituït per alguna altra cosa tan inimaginable com el mateix Newspad hagués pogut representar per a Caxton o Gutenberg".



Cartell publicitari de la pel·lícula, estrenada el 1968, on s'aprecia com els astronautes llegeixen una mena de tablet o llibre electrònic.