Publicat el

Neix Polinum, una plataforma francesa per a la digitalització


El govern francès i una sèrie de companyies privades franceses, amb el suport de la Unió Europea han format un consorci tecnològic anomenat POLINUM (Plateforme Opérationnelle pour le Livre Numérique). Segons el comunicat emès per POLINUM (17/12/2009) es tracta d' una plataforma col·laborativa de recerca i desenvolupament per a la digitalitzacio i la valorització de fons patrimonials, industrials i informacionals. POLINUM pretén convertir i estructurar documents digitals de qualitat utilitzant els formats més adients, fer intel·ligibles documents digitals, millorar l'eficàcia de la recerca d'informació o de documents, produir nous continguts multimèdia i garantir la interoperabilitat dels continguts. A través de les seves diferents empreses POLINUM ofereix diversos serveis de digitalització, com ara la integració de processos de tractament d'imatges, extraccions semàntiques d'imatges i textos, OCR enriquits, motor de recerca especialitzat i personalitzable, entre d'altres. S'adreça als propietaris de continguts patrimonials públics (biblioteques i administracions), propietaris de continguts industrials, i també les editorials.

POLINUM, que té la seva seu a la Universitat de Bordeus, és un consorci format per 8 empreses tecnològiques franceses de caràcter privat o públic, líders en els seus àmbits: i2S (fabricant d'escanners), ARKHENUM (digitalització patrimonial), EXALEAD (motor de cerca avançada i indexació de continguts), ISAKO (tecnologies OCR de reconeixement òptic de caràcters, control de qualitat, i Workflow), CEA LIST (textos i imatges semàntiques), LaBri (laboratori tècnic de recerca d'information, indexació i tractament d'imatges), AMANAGER (edició a través d'Internet) i ADERA (que lidera el projecte, portant la gestió admistrativa i financera del projecte).

POLINUM és un projecte cofinançat amb 4 milions d'euros pel Consell Regional de l'Aquitània, i la Unió Europa a través dels fons FEDER, Fons Europeus de Desenvolupament Regional que serà operatiu des de principis de 2010, amb l'objectiu d'estar en ple funcionament d'aquí a 3 anys. Amb aquests antecedents és fàcil pensar que POLINUM es posiciona per esdevenir el soci tecnològic de les principals empreses franceses interessades en digitalitzar continguts.

Aquí podeu visualitzar una demo del projecte, que consta de diversos exemples, la visualització de diaris, fotografies i vídeos de caire històric i un exemple de llibre multimèdia sobre Leonardo da Vinci, amb un tractament d'imatges força interessant.