Publicat el

La digitalització de la cultura a Catalunya


Organitzada per la Direcció General de Cooperació Cultural, la Secretaria General de Telecomunicacions i Societat de la Informació i la Biblioteca de Catalunya, el 18 de marc se celebrà a l'Auditori de Barcelona la jornada "La digitalització de la cultura a Catalunya". La trobada, que aplegà prop de 400 persones -xifra que denota l'interés suscitat-, serví per a presentar l'estudi Digitalització de la cultura a Catalunya, realitzat per Doctodata, diversos projectes de digitalització cultural a Catalunya i, especialment, fer una valoració de l'estat de la qüestió quant als estaments públics i privats catalans.

Dins de l'apartat de les presentacions la jornada oferí un bon estol de projectes que ja són o bé aviat seran realitat. Cal esmentar les presentacions de Quiosc.cat (quiosc virtual de l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català), Passionàrium, Hemeroteca digital de l’Arxiu Municipal de Girona, Alacarta de la CCRTV Interactiva, Memòria Digital de Catalunya, Museus en línia, La Biblioteca de Catalunya a Europeana, i la versió beta del cercador EURECA (Enllaç Unificat de Recursos Electrònics de Catalunya). En articles posteriors ens farem ressò de l'estat actual cada un d'aquests projectes.

La taula rodona que clogué la jornada tingué per títol "La indústria dels continguts culturals digitals a Catalunya". Hi participaren Iolanda Bethencourt (BEAT.cat), Jordi Permanyer (Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona), Segimon Borràs (Gremi d'Editors de Catalunya), Hugo Agud (Greendata), Marià Marín (Institut Català d’Indústries Culturals) i Pep Fargas (Consorci Transversal).

Com a conclusió de la jornada podem dir que fins ara s'ha fet molt, però que de vegades s'ha treballat d'una manera aïllada, en paral·lel i sense coordinació, per la qual cosa cal millorar la coordinació entre les institucions públiques i entre les públiques i privades (es plantejà la necessitat de crear un portal català comú de digitalització) i també cal maldar per assolir uns pactes sectorials i nacionals per a facilitar la digitalització en sectors endarrerits o bé que pateixen i/o bé s'albira que patiran problemes estructurals arran de l'avenç de la digitalització i del canvi de model de negoci (noves formes de creació, protecció de drets, noves formes de distribució i comercialització, etc.).