Publicat el

L’Institut d’Estudis Catalans s'afegeix al projecte de Cerca de Llibres de Google



L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i Google han anunciat (31/7/2008) un acord per a digitalitzar el fons de publicacions de l’Institut, l’acadèmia catalana de la ciència i les humanitats i formar part del projecte de Cerca de Llibres de Google. L'institut fou fundat el 1907 i des de llavors ha publicat prop de 2.000 llibres en català i més d'un miler de revistes especialitzades.

Entre les obres destacades d’aquest fons hi ha les Obres completes i la Gramàtica Catalana de Pompeu Fabra, el Corpus Vitrearum Medii Aevi (recull dels vitralls medievals de Catalunya), l’Arquitectura romànica a Catalunya, de Puig i Cadafalch; els estudis dels Arxius de l’Institut de Ciències (amb més d’un centenar de treballs i estudis d’experts dels diferents àmbits científics), l’Atles lingüístic del domini català, la Ciència en la història dels Països Catalans i el recent Informe sobre el canvi climàtic a Catalunya.

La consulta dels textos dels llibres a través del servei de cerca pot ser completa o parcial. Si un llibre és de domini públic (sense copyright) es mostra íntegrament en la pàgina de Cerca de Llibres de Google. Si està sotmès a drets d’autor, els usuaris només poden accedir a la informació bàsica del llibre i a dos o tres passatges de l’obra, i a més reben informació sobre la biblioteca o llibreria on es pot trobar el llibre.

A principis de gener de 2008 la Biblioteca de Catalunya va signar un acord amb Google per digitalitzar el seu fons, i al llarg de l'any altres biblioteques catalanes s'han anat afegit a aquest programa de digitalització: la Biblioteca del Monestir de Montserrat , la Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona, la Biblioteca del Centre Excursionista de Catalunya i la Biblioteca del Ateneu Barcelonès. Per a més informació sobre els acords de digitalització entre Google i altres institucions i bliblioteques d'arreu del món us remetem a aquest post de Beat.