Via el bloc Deakialli DocuMental (9/6/2008), coneixem l' interessant projecte de modernització de les Biblioteques Públiques d'Aarhus (Dinamarca), un exemple modèlic de reconversió d'una xarxa de biblioteques locals. L'eix de la transformació gira al voltant de les necessitats, el benestar i la participació de l'usuari, que n'esdevé el protagonista absolut. D'altra banda, s'utilitza la tecnologia per millorar tant els espais físics com l'atenció a l'usuari. El resultat és que mitjançant una atractiva web, que ofereix als lectors la possibilitat de crear arxius de lectura personalitzats, anotacions, accés a notícies diverses i sindicació de continguts, el disseny d'espais confortables, bells, interactius i flexibles, i l'organització de tallers, concerts, activitats lúdiques i culturals, s'aconsegueix captar i fidelitzar l'usuari.
Aquest vídeo de 7 minuts, titulat "Transformation Lab. Protyping the future", explica els principis bàsics en que s'ha basat aquesta transformació i el resultat final.
Segons aquesta experiència, el futur de les biblioteques passa per la creació d'espais flexibles amb mobiliari adaptable i interactiu; les biblioteques han de ser un un centre de trobada social i cultural; han de compaginar l'existència d'un espai físic real amb la creació de serveis virtuals i interactius; cal fomentar la cooperació interprofessional entre els usuaris, el personal de la biblioteca, els tècnics, dissenyadors i arquitectes a l'hora de dissenyar espais i serveis sempre d'acord amb les necessitat reals dels usuaris. I finalment, és fonamental la participació dels usuaris, no només per experimentar i explorar dins del recinte, sinó també en la pròpia organització de la biblioteca.
Les biblioteques han d'aplicar solucions imaginatives i funcionals per fer front al repte que suposa la revolució digital, que pot fer del tot innecessari el desplaçament dels usuaris als centres. L'experiència d'Aarhus ens mostra el camí.
Publicat el
dissabte, de juny 28, 2008
Així seran les biblioteques del futur
Beat, Observatori de l'edició digital, és un blog/web (www.beat.cat) sobre les tecnologies de la informació i la comunicació en el món de l'edició. És una proposta de Iolanda Bethencourt i Josep Maria Vinyes. Us animem a participar-hi i a col·laborar-hi amb els vostres comentaris, suggeriments i articles (beat@beat.cat).
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada