Publicat el

Penguin ofereix els primers capítols de totes les noves novel·les en PDF

L'editorial Penguin UK (del Grup Penguin, que al seu torn pertany al grup Pearson) ha llançat (17/3/2008) un nou servei anomenat Penguin Tasters, que permet descarregar gratuïtament el primer o primers capítols de tots els nous llibres de ficció en format PDF, de manera que es poden imprimir, enviar per correu electrònic, visualitzar en el monitor del PC o sobre dispositius portàtils (Blackberry, Palm o iPhone). En aquests moments es poden "tastar" els primers capítols de 53 títols, entre els quals Two Caravans, la darrera novel·la de Marina Lewycka.

També llegim a Publishers Weekly (13/3/2008) que Penguin USA llançarà el proper mes de maig, una nova sèrie de clàssics en format PDF, començant per Orgull i Prejudici, de Jane Austen. Aquests nous llibres electrònics seran compatibles amb el lectors digitals Kindle Amazon i Sony Reader, i incorporaran informació complementària, com ara filmografia, ressenyes, fotografies i receptes de l'època. El preu serà de 8$, el mateix que l'edició impresa.

Tot indica que l'editorial Penguin està fent moviments encaminats al llibre electrònic, però tal i com reflexiona Jimmy Gutterman al bloc O'Reilly Radar, si Penguin vol engrescar els seus lectors pels nous formats electrònics hauria d'oferir gratuïtament els títols de domini públic, fer-los compatibles a tots els dispositius, i oferir títols nous. D'altra banda, si volen generar interès pel nou format cal, que a l'hora de proporcionar informació extra, treguin profit de la interactivitat i la capacitat multimèdia del format electrònic, i no limitar-se a oferir material complementari en forma de text addicional, que en moltes ocasions pot arribar a ser trivial, com ho és bona part del material extra que acostumen a oferir els DVDs, com ara les escenes alternatives o descartades del muntatge final.