Publicat el

Ja funciona Gallica 2: la web 2.0 arriba a la Biblioteca Nacional de França



Ja funciona (16/3/2008) Gallica 2, un projecte pilot de digitalització i cerca de llibres, que suposa la modernització de l'actual biblioteca digital Gallica, creada el 1997 a partir del fons de la Biblioteca Nacional de França. El període d'experimentació s'estendrà del març 2008 al març 2009, i de moment l'antiga versió Gallica conviu amb el nou projecte Gallica 2. Gallica està concebuda com una biblioteca patrimonial i enciclopèdica de temàtica molt diversa, des d'història, literatura, ciències, filosofia, dret, economia i ciència política, amb especial èmfasi en la cultura francòfona. Gallica proporciona accés a llibres, imatges i recursos sonors i és considerada la biblioteca virtual més gran del món. El projecte Gallica 2 ofereix l'accés a unes 80.000 imatges i 60.000 llibres digitalitzats i lliures de drets, i a milers de llibres (en un any el nombre podria arribar als 10.000 títols) provinents de més d'un centenar d'editorials franceses que en detenen el copyright.

Aquest nou servei és fruit de la col·laboració entre la Biblioteca Nacional de França, el Sindicat nacional de l'edició i la Direcció del Llibre i la Lectura, el Centre nacional del Llibre, els editors associats i distribuïdors de llibres electrònics. Segons Alain Absire, president de la Societé des gens de lettres de France (SGDL), associació a la qual pertanyen 6.000 escriptors, els autors veuen amb bons ulls el projecte Gallica 2, però demana que es signi un conveni que protegeixi els drets de la propietat intel·lectual dels autors, ja que no es té en compte que la majoria d'autors encara conserva els drets digitals sobre les seves obres. El projecte Gallica 2 neix amb l'objectiu de modernitzar Gallica incorporant-hi no només més títols digitalitzats, sinó també oferint serveis més interactius i modalitats més actuals de cerca i navegació dins dels documents.

Gallica 2 oferirà als editors i als distribuïdors de llibres electrònics, diferents modalitats de comercialització, com ara la venda o el lloguer de llibres, o l'accés a només un o diversos capítols, d'accés lliure o sota condicions, i a partir de la demanda de cada modalitat s'analitzaran les preferències dels usuaris.

Amb l'objectiu de perfilar les línies del que pot ser una nova economia del llibre, la ministra de cultura francesa Christine Albanel ha encarregat a un grup de treball encapçalat per Bruno Platiño, la presentació, el proper 20 de maig, d'un informe sobre la comercialització de llibres digitals per internet. Platiño és president de Télérama i director de Le Monde Interactif, filial de Le Monde, dedicada a proporcionar continguts informatius i notícies d'actualitat per internet a través dels diaris digitals LeMonde.fr i LePost.fr.

Font: The Bookseller (12/3/2008)