Publicat el

Ideal Nol, un nou idioma per comunicar-se per mòbil i internet



El rubinenc Enric Cabrejas ha inventat un nou idioma que ha anomenat Ideal Nol, que en nol significa vincle, pont. Preocupat per la degradació que estan patint les llengües quan s'utilitzen en xats, correus electrònics i sms, i davant la constatació que ell, que domina 8 idiomes, no podia entendre's amb gent de tot el món, ha creat una llengua al servei d'una comunicació ràpida i universal. Ideal Nol és un idioma amb una sintaxi, gramàtica, alfabet (que consta de 23 lletres) i vocabulari propis. Algunes de les característiques d'aquest nou idioma són els sintagmes no preposicionals, la vocalització de les consonants, cada lletra correspon a un fonema, els verbs adjectivats i regulars, els adjectius verbalitzats que no tenen ni gènere ni nombre, no s'utilitzen articles, no s'utilitzen accents i els pronoms tenen gènere. Així, per exemple, un adjectiu nol sempre acaba amb i, un verb nol sempre en o i el mot "jo" té masculí i femení.
La web, penjada des de principis de novembre i accessible en 9 idiomes (anglès, espanyol, francès, portuguès, rus, italià, català, alemany i nol), ofereix cursos gratuïts per aprendre nol amb la possibilitat de fer consultes mitjançant el correu electrònic.
Enric Cabrejas i el seu soci Jordi Palanca, van crear a principis d'any la societat Enstitut Ideal Nol, per difondre aquesta llengua i per valorar si accepta o no les aportacions de la seva evolució natural.
L'empresa catalana Lauson, fabricant de components electrònics per a aparells electrodomèstics, patrocina aquest projecte.